СНИМКА БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е влязъл във връзка с Русия, за да се опита да получи отстъпки, чрез които да бъде възобновена Черноморската зърнена инициатива, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че споразумението, осигуряващо безопасен износ на украинското зърно, е смятано за изключително важно за гарантирането на глобалната продоволствена сигурност и овладяването на растящите цени на зърното, предаде БТА.

В писмо, видяно днес от ДПА, Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров възможността страната му отново да стане част от международната банкова разплащателна система СУИФТ (SWIFT), но само за определени плащания, и то чрез създаването на дъщерно дружество на руската земеделска банка "Росселхозбанк".

Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

В писмото, което е с дата 28 август, ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, отнасящи се до застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

В замяна световната организация разчита Русия да склони на подновяване на зърненото споразумение, чието официално име е Черноморска зърнена инициатива.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия.

Русия обяви, че не е доволна от пакта и че желае пречките пред нейния собствен износ на продоволствени стоки и торове да бъдат премахнати в замяна на по-нататъшното си съдействие.

Москва настоява и за облекчаване на западните санкции срещу нея по отношение на банковите разплащания, логистиката и застраховането на морски товари.

Според ООН подобно на зърното и торовете са от решаващо значение за предотвратяване на световна продоволствена криза. Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия". "Опитваме се да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни", каза той.

По думите му Гутериш винаги остро е заклеймявал войната, която Русия започна срещу Украйна през февруари миналата година.

Москва често определя становищата на генералния секретар на ООН като прозападни, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase