Снимка: БГНЕС

Снимка, публикувана онлайн, изглежда показва руския генерал Сергей Суровикин, който не е бил виждан публично от бунта на наемническата група "Вагнер" през юни.

Твърди се, че генерал "Армагедон" е бил близък до шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналия месец. Още тогава се появи и първата информация, че Суровикин може и да е бил съучастник в бунта.

"Генерал Сергей Суровикин е навън. Жив, здрав, у дома, със семейството си, в Москва. Снимката е направена днес", пише към кандрите известната руска медийна личност Ксения Собчак.

BBC все още не е проверила автентичността на снимката, на която се вижда мъж със слънчеви очила, който върви ръка за ръка с червенокоса жена, която прилича на съпругата на генерала Анна.

Руският журналист Алексей Венедиктов отделно написа в Telegram: "Генерал Суровикин е у дома със семейството си. Той е в отпуск и е на разположение на Министерството на отбраната".

Наемниците на "Вагнер" се опитаха да вдигнат кратък бунт на 23 и 24 юни, заплашвайки да тръгнат към Москва.

Пригожин и още девет души бяха убити в катастрофата край Москва на 23 август, което доведе до неистови спекулации. Босът на Вагнер беше описан от мнозина като "ходещ мъртвец" след неуспешния метеж.

Ген. Суровикин за последен път беше видян публично във видео по време на бунта, призовавайки силите на "Вагнер" да спрат действията си. Дни по-късно медиите съобщиха, че той е бил арестуван, но няма официално потвърждение за местонахождението му.

Генералът беше поставен начело на руските сили в Украйна през октомври, но беше отстранен три месеца по-късно.

Той спечели репутация на брутален по време на руските операции в Сирия, където стана известен като "Генерал Армагедон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase