Кадър: YouTube

Пилот на руски хеликоптер Ми-8, който се е противопоставял на руската инвазия в Украйна, е дезертирал по време на полет над украинска територия при тайно организирана специална операция, се казва в изявление на украинското военно разузнаване, цитирано от Франс прес.

„Пилотът сега е в Украйна“, докато „другите двама членове на екипажа, които не са знаели за намеренията му и не са се предали, са загинали след кацането“, обясни Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна.

ГУР посочва, че се е подготвяло "с месеци“ за тази операция, след като с него се е свързал руският пилот на име Максим Кузминов, който е поискал гаранции за сигурност, нови документи, парична компенсация и възнаграждение.

Когато е получил възможност, докато е прелитал близо до границата, той отклонил хеликоптера, като е летял "на много ниска височина" до посоченото място, "за да предаде своя хеликоптер на украинските войници", посочва ГУР, без да уточняват датата на операцията.

Според украинското военно разузнаване Кузминов е служил в 319-и хеликоптерен полк на ВВС на Русия, чийто щаб е в Приморието, в руския Далечен изток.

В същото време семейството му е било прехвърлено в Украйна и е "в пълна безопасност", пише украинското военно разузнаване.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase