Снимка: БГНЕС
fallback

Войната на Русия срещу Украйна предизвика масово изтичане на мозъци и щетите, които ще нанесе върху икономиката, стават все по-ясни.

Откакто Владимир Путин започна инвазията през февруари 2022 г., емиграцията извън Русия нарасна експлозивно, като според някои оценки изселването възлиза на 1 милион души. Скорошен анализ от политическата платформа Re: Русия стеснява броя до 817 000-922 000.

Това допринесе за рекорден недостиг на работна ръка, като 42% от промишлените фирми не успяха да намерят достатъчно работници през юли спрямо 35% през април.

Съставът на изселването на Русия също показва, че именно най-добрите и най-умните са тези, които бягат от страната. Докато пороят от западни санкции стимулира мнозина да напуснат по икономически причини, други избягаха, за да избегнат военна служба, изкривявайки числата към по-младите руснаци.

Работниците на възраст под 35 години сега съставляват по-малко от 30% от работната сила, най-ниското регистрирано ниво от 20 години насам.

А според доклад на Френския институт за международни отношения 86% от напусналите Русия са на възраст под 45 години, а 80% имат висше образование. Най-малко 100 000 IT специалисти са се преместили от Русия през 2022 г., изчисли служител на Кремъл миналата година.

Освен това данните показват, че избягалите руснаци са били значително по-богати, тъй като близо 11,5% от личните спестявания, които са били в руски банки в края на 2021 г., са били прехвърлени в чужбина през 2022 г., което възлиза на около 4 трилиона рубли (41,5 милиарда долара).

Намаляващото население от квалифицирани професионалисти е лошо за руската икономика. Когато висококвалифицираните работници напуснат, икономическите възможности изчезват с тях, което ще доведе жизнения стандарт на Русия до нивото на други бивши съветски държави, се казва в доклад на Атлантическия съвет.

Без миграция, която да запълни недостига на работна ръка, и съчетана с намаляваща раждаемост, се очаква руската икономика да се свие.

Всъщност Атлантическият съвет изчисли, че БВП на Русия, измерен чрез паритета на покупателната способност (ППС), ще изостане от този на Индонезия през 2026 г., почти две години по-рано, отколкото би бил случаят, ако Путин не беше започнал войната си срещу Украйна. Дотогава те ще сменят местата си като шеста и седма по големина икономики в света по ПЧП.

Със сигурност западните санкции, ограничаващи достъпа на Русия до модерни технологии, също ще натежат върху БВП. Но при сравнението с Индонезия докладът посочва общ решаващ фактор.

"Но спадът на Русия и възходът на Индонезия се движат до голяма степен от едно и също нещо: хора. Русия страда от остро изтичане на мозъци, докато работната сила в Индонезия расте", пише Съветът.

"По-специално, образованата професионална класа в Индонезия расте, докато руската се свива. Този контраст е това, което прави забележима тяхната скорошна смяна в списъка на най-големите икономики в света. Центърът на световната икономическа гравитация се измества."

Не само работната сила в Индонезия се увеличава, но и притокът на висококвалифицирани работници спомогна за повишаване на стандартите за частно потребление в страната, се добавя в него.

В резултат на това Китай забелязва нарастващата способност на Индонезия да харчи и търговските връзки между двете страни вероятно ще се затегнат, каза Съветът. Това може допълнително да замъгли перспективите за растеж на Русия, която става все по-зависима от търговията с Пекин от началото на войната.

"Въпреки че Русия може да е важен експортен пазар за китайските производители в момента, тъй като бърза да запълни празнините, останали след оттеглянето на западните компании, нейните дългосрочни перспективи за растеж са в най-добрия случай в застой и по-вероятно са отрицателни", се казва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

573

А България как е . .

преди 8 месеца

без мозъци? 15 г. безмозъчните в България се опитват да променят политиката, но безмозъчни не става! Погледнете около себе си, вижте в какво обкръжение живеете, улици, хора, побоища по пътищата, тотални лъжи на изборите и народа вярва! Колко мозък трябва да се ампутира за да стигне човек до това ниво?

572

Анонимен

преди 8 месеца

В момента ВСУ преминават втората защитна линия на руснаците и заобикалят ТОКМАК. След ТОКМАК теренът е песъчлив и есенните дъждове няма да попречат на излаза на Азовско море и отрязването на логистичните връзки къв Крим и Югозападната руска групировка, които се оказват в оперативен чувал.

571

задръстена россия

преди 8 месеца

Ако росия не затъваше икономически, путин нямаше да пробегне до война за да разсее простия руснак! Всичко умно и кадърно се изнася на Запад!

fallback