Снимка БГНЕС, архив

Откакто миналата година САЩ наложиха санкции на руските олигарси в отговор на руската инвазия в Украйна, най-богатите руснаци се постараха да скрият богатството си по целия свят. По същия начин американските прокурори също преследват потенциални нарушители на санкциите.

От началото на войната Съединените щати са предприели действия за конфискуване на незаконни активи на стойност над 1 млрд. долара.

Но как американското правителство конфискува лично имущество в чужди държави?

"Ние сме спирали самолети в Швейцария и Близкия изток. Арестували сме контрабандисти в Италия, Германия и Латвия. И сме обвинявали перачи на пари във Великобритания. Така че по принцип това, което показахме, е, че няма къде да се скриеш", заяви заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако пред Си Би Ес нюз.

Монако оглавява оперативната група KleptoCapture - звено, създадено през март 2022 г. с цел прилагане на санкциите срещу руските олигарси и откриване на скритите им активи по света.

Американският служител заяви, че усилията се основават на широко сътрудничество с чуждестранни партньори.

"Нуждаем се от сътрудничеството на нашите съюзници и международни партньори", каза Монако. "Нуждаем се от тяхното съдействие в разследването - и ние го получаваме. Това, което виждаме, е тази наистина безпрецедентна и галванизирана международна общност, която се обединява, за да изолира режима на Путин, да осъди невероятната му бруталност срещу украинския народ."

Миналата година Министерството на правосъдието конфискува във Фиджи супер яхта на стойност 300 млн. долара, която е била собственост на олигарха Сюлейман Керимов.

Според ведомството плавателният съд е могъл да бъде конфискуван въз основа на вероятна причина за нарушаване на американското законодателство, включително Закона за международните извънредни икономически сили, пране на пари и конспирация.

Министерството на правосъдието поиска също така да бъде конфискувана яхта за 90 млн. долара край бреговете на Испания, която е собственост на олигарха Виктор Векселберг.

В този случай предполагаемите нарушения бяха срещу законите на САЩ за банкови измами, пране на пари и санкции.

Както Керимов, така и Векселберг бяха санкционирани индивидуално от Министерството на финансите на САЩ.

Миналата година Сенатът включи поправка в законопроекта за разходите, за да използва част от тези конфискувани руски активи за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия.

Макар че е сравнително лесно да се открият дълготрайни активи като луксозни яхти, самолети и недвижими имоти, много трудно е да се разбере кой ги притежава, според Майра Мартини, анализатор на Transparency International, организация с нестопанска цел, която следи за пране на пари по света.

"Специалистите, работещи в тези сектори, може да не желаят да докладват за клиент", казва Мартини.

Освен това тези клиенти от висок клас рядко купуват луксозни стоки от свое име.

Вместо това, когато придобиват яхта например, свръхбогатите често използват сложна мрежа от фиктивни компании.

Компанията, посочена в документа за покупка, обикновено е собственост на отделна компания в друга държава.

Тези две компании на свой ред могат да бъдат собственост на друга компания в трета държава.

Дружествата-посредници рядко посочват името на действителния собственик.

Тръстовете допълнително усложняват структурата на собствеността.

Тези споразумения са частни и обикновено няма изискване споразумението да бъде регистрирано в държавен орган, обяснява Мартини.

"Това е нещо, което можем да подпишем, да сложим в чекмеджето в офиса си и това е всичко", добави Мартини. "И никой не знае, че то съществува."

Сред свръхлуксозните стоки, които Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да конфискува от началото на войната, са самолетите Gulfstream за 60 млн. долара и Boeing за 350 млн. долара.

Двойката е била регистрирана в мрежа от пет фиктивни компании и анонимен тръст, всички свързани с руския милиардер Роман Абрамович, според съдебните документи.

Самият Абрамович не е санкциониран в Съединените щати. Но други американски закони правят подобни конфискации възможни, включително Законът за реформата в контрола на износа.

Миналата година, в отговор на руската инвазия в Украйна, Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ издаде санкции срещу Русия, които включват забрани за износ или трансфер на определени американски технологии или американски стоки.

Санкциите забраняват транспортирането на тези стоки до Русия. В санкциите са включени произведени в САЩ самолети и части за тях.

Според съдебните документи след руската инвазия в Украйна самолетът на Абрамович е летял за Русия в нарушение на тези закони за контрол на износа.

Отделът KleptoCapture на Министерството на правосъдието не търси само "приближени" на Кремъл, които крият активи. То търси и онези, които помагат на тези олигарси да избегнат санкциите.

Монако казва, че работата на нейното звено служи като предупреждение.

"За банките, за авиационната индустрия, за застрахователните компании, за всички, които трябва да свалят този актив - това е знак и предупреждение към тях: Внимавайте с кого си имате работа, защото ние ви наблюдаваме", казва Монако. "И ще има последствия, ако подпомагате и съдействате за избягването на тези санкции".

Източник БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase