Снимка: БГНЕС

В предаване, излъчено по руската държавна телевизия, се твърди, че има западен заговор за убийството на Володимир Зеленски.

Въпреки че Обединеното кралство е непоколебим доставчик на военна и хуманитарна подкрепа за Киев от началото на руската инвазия, пропагандният документален филм на федералния канал NTV обвини Лондон в план за отстраняване на украинския президент.

Озаглавено "Зе Енд" - руското произношение на английската фраза, описваща кончината на украинския президент, 48-минутното предаване с рейтинг 16 плюс беше излъчено в 18 часа на 27 август.

В рекламния анонс за шоуто на сайта на НТВ се казва, че "британците се готвят да премахнат Володимир Зеленски. Колко двойници покриват лидера на режима в Киев? Къде е бункерът, в който е скрит? И кога Зеленски ще посрещне края?"

"За първи път офицер от американското разузнаване ще разкрие план А и план Б за елиминиране на един диктатор", се добавя в анонса. Офицерът от американското разузнаване беше изписан като Скот Бенет и посочи като възможна дата за убийството 31 октомври.

Трейлър за шоуто, публикуван в Twitter от TheKremlinYap, акаунт, който подчертава пропагандните методи на Русия, дава представа какво предстои за зрителите, добавяйки саркастичното съобщение "Руската телевизия е подготвила нов блокбастър за своите зрители".

"Британците се готвят да премахнат Зеленски“, интонира разказвачът на фона на драматична музика и твърди изрезки на изображения на среща на Зеленски със световни лидери, включително британския премиер Риши Сунак.

В лентата говори Юрий Баранчик, описан като военен наблюдател, който казва: "Имаме информация къде е Зеленски".

Под надпис "План Б; Подробности за ликвидирането на Зеленски", повтарящ се визуален мотив е графика на Зеленски, който е на прицел на снайперист, тъй като програмата се опитва да внуши, че Зеленски е бил белязан човек.

Разказвачът изброява поредица от мотиви за убийството на Зеленски, които включват твърдения, че нещата вървят зле с контранастъплението на Киев, нарастващи загуби, недоволни войски и обвинения без доказателства за корупция, свързани с западните доставки на оръжия.

Украйна каза, че е имало много опити за убийство на Зеленски от началото на пълномащабната инвазия на Русия, но нито един от заговорите не е бил от нейните съюзници.

Беше съобщено, че руски войски са скачали с парашути в Киев, за да убият или заловят Зеленски и семейството му скоро след началото на войната. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза през март 2022 г., че Зеленски е оцелял при повече от дузина опита за убийство, според украинския информационен бюлетин Украинска правда.

Междувременно по-рано този месец Украинската служба за сигурност (SBU) заяви, че предполагаем информатор от южния район на Николаев е бил задържан във връзка със заговор за убийството на Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase