Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин беше положен в гроба тайно във вторник, благодарение на сложен план, който според информацията включва пренасочване дори на властите към грешното гробище като част от техника за отвличане на вниманието.

Частното погребение за Пригожин беше извършено два дни след като Руският следствен комитет обяви, че генетичните тестове потвърждават, че той е един от 10-те души, загинали, когато частният му самолет, летящ от Москва за Санкт Петербург, се разби близо до село Куженкино в Тверска област на Русия на 23 август.

Причината за катастрофата не стана ясна веднага, въпреки че някои доклади сочат, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана.

Украйна, където наемниците на "Вагнер" участваха силно във военните действия, отхвърли да има нещо общо със случая. Кремъл заяви, че спекулациите, че Пригожин е бил убит по заповед на Путин, са "абсолютна лъжа".

Подробностите за погребението на Пригожин бяха пазени в тайна до последната минута, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Путин ще пропусне събитието и че той няма "никаква информация за погребението. Това е решение за семейството и приятелите ."

Нямаше официално съобщение кога и къде ще се състои погребението на Пригожин.

Местни медии съобщиха, че журналисти и полиция са се събрали на гробището Серафимовское в Санкт Петербург, където им е било съобщено, че ще се състои погребението. Това обаче се оказва лъжа.

Ковчегът, носен от катафалка до гробището Серафимовское, е бил празен, според телеграм канала VChK-OGPU, който има тесни връзки с руските сили за сигурност. Междувременно Пригожин е погребан на гробището Пороховское в родния си град, където е погребан и баща му.

Терминът "специална операция по погребението" започна да циркулира сред журналистите, за да опише тайните процедури по церемонията, според руското независимо разследващо издание Meduza.

Около 17:00ч. местно време Telegram за пресслужбата на Пригожин публикува съобщение, в което се посочва, че "церемонията за сбогуване с Евгений Пригожин се проведе насаме [...] на гробището Пороховское".

На церемонията присъстваха роднини и приятели на Пригожин - около 20-30 души.

След публикуването на това съобщение гробището в Пороховское беше почти светкавично оградено от въоръжени полицаи. На входа са монтирани метални детектори и барикади, съобщи ВЧК-ОГПУ. Гробището беше отцепено от полиция и Национална гвардия.

Местните медии съобщават, че влизането на минувачите е забранено.

Междувременно погребението на Пригожин беше до голяма степен игнорирано от руската държавна телевизия. Само един водещ новинарски канал, Русия 1, го спомена, но даде на събитието по-малко от една минута ефирно време, като каза, че се е състояло "без външни лица и пресата по искане на семейството".

Татяна Становая, старши научен сътрудник в Евразийския център Карнеги Русия и основател на R. Politik Reality of Russian Politics, компания за политически анализи, каза пред Newsweek смъртта на Пригожин бележи "края на Вагнер".

"Когато се случи бунтът... Написах публикация в Telegram, че това е краят. Отне време и ще продължи още няколко месеца. Но това е краят. Те не могат да съществуват", каза Становая.

"Няма да има наследник, няма да има обединено командване. То ще бъде упълномощено и погълнато от различни структури, не непременно от Министерството на отбраната на Русия", допълва тя.

Путин няма да приеме никой, който се опитва да поеме същата роля, която имаше Пригожин, на мнение е Становая.

Тя каза в канала си в Telegram, че тайното погребение на Пригожин "се превърна в последния етап от специална операция за ликвидирането му".

"Всичко беше възможно най-затворено, под пълен контрол на силите за сигурност, с разсейващи маневр"“, каза Становая.

След като всичко около церемонията по изпращането на Пригожин в последния му път премина, гробището бе отворено, а кадри показват, че руснаците се събират пред пресния гроб, за да отдадат почит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар