Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналата седмица, е бил погребан, предаде Ройтерс, като се позова на неговата пресслужба.

Тя съобщи днес, че Пригожин е бил погребан с частна церемония на гробище в покрайнините на родния си град Санкт Петербург.

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на някога близкия до него бизнесмен, пише БТА.
Днес погребваха и другар на Евгений Пригожин, загинал заедно с него при взривяването на самолета на 23 август.

На Северното гробище в Санкт Петербург протече  поклонението на Валерий Чекалов - Ровер, който е отговарял за оперативните финанси на "Вагнер".

Вторият пилот на самолета Рустам Каримов ще бъде погребан в родното си място Перм, съобщава съпругата му Анастасия Каримова. Не се съобщава обаче датата на погребението.

Твърди се, че на борда на самолета е имало експлозия, в резултат от което телата са силно обгорени. От групата "Вагнер" отправят обвинения, че става дума за атентат, "извършен от предатели на Русия". Разпространяват се и съобщения, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана.

Частният самолет се разби точно два месеца след неуспешния метеж, организиран от Пригожин срещу руското военно ръководство. Тогава наемниците от "Вагнер" установиха контрол над град Ростов на Дон и започнаха поход към Москва, приключил на около 200 км от руската столица.

След произшествието в сряда се появиха спекулации, особено в някои провагнеровски канали в социалната мрежа Телеграм, че Пригожин - който е известен предприеманите от него различни мерки за сигурност, може и да не е бил на борда на злополучния полет. Сред появилите се версии след катастрофата бе дори и тази, че лидерът на "Вагнер" е жив и с втори самолет се насочва за кацане на летището в Москва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase