Снимка БГНЕС, архив

Украински военни са акостирали на нос Тарханкут до село Маяк в анексирания Крим и са провели "спецоперация с използване на плавателни съдове и авиация". Руските власти не са коментирали до момента съобщението за "спецоперация в Крим", съобщи "Настоящее время", цитирано от "Сега".

Операцията се е състояла днес в Деня на независимостта на Украйна. "Подразделения на разузнаването към МО направиха десант в рамките на спецоперация, всички задачи са изпълнени", съобщи за Hromadske представителят на военното разузнаване Андрей Юсов. За възможността да бъде извършен десант в Крим по-рано намекваше ръководителят на разузнаването Кирил Буданов.

Още по темата

В коментар за "Суспiльне" Юсов казва, че операцията е проведена в сътрудничество с украинските ВМС, целите са постигнати, личният състав е налице. "Не разкриваме детайли, личният състав на противника претърпя загуби, както и по отношение на съоръженията. Информацията за загубите се уточнява", казва той.

Руският прокремълски Телеграм канал SHOT съобщи, че до нос Тарханкут са чути изстрели. Очевидци разказали, че видели "две гумени лодки до брега", в които имало "десетима непознати". В района е задействан план "Крепост". Друг източник на изданието твърди, че четири лодки с украински диверсанти са унищожени.

В село Маяк се намира трети радиотехнически полк на Радиотехническите войски от Въздушнокосмическите сили на Русия. По данни на Крым.Реалий в този район е разположен радиолокационен възел - РЛК "Небо-М" и РЛС "Каста-2Е2". Там има и позиции на ПВО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase