Снимка: БГНЕС

Частен самолет, използван преди това от семейството на руския президент Владимир Путин, който напусна Москва в навечерието на пълномащабната му инвазия в Украйна, сега се управлява от базирана в Австрия чартърна компания, свързана с руски олигарси, установи разследване.

"Важни истории", независимо руско разследващо издание, публикува статия в понеделник, разкриваща подробности за частния самолет на стойност 60 милиона долара, който беше закупен за първи път през януари 2013 г. от Генадий Тимченко, милиардер, приятел на Путин. Твърди се, че е бил използван за превоз на членове на семейството на руския президент, включително дъщеря му Катерина Тихонова.

Реактивният самолет Gulfstream G650 беше продаден от Тимченко през 2014 г., тъй като беше засегнат от санкциите на САЩ. След това той беше прехвърлен в регистрите на самолетите на различни държави, регистрационният номер на самолета беше променен, а офшорните компании, посочени в документите като негови собственици, се смениха няколко пъти, преди да преминат към Amerivo Holdings Limited, дъщерно дружество на руския суверенен фонд, руският Фонд за преки инвестиции (RDIF), през 2018 г., съобщи Ройтерс тогава.

"Важни истории" установява, че през 2021 г. самолетът е прехвърлен на базираната в Австрия чартърна компания Avcon Jet, един от най-големите оператори на бизнес авиация. Изданието съобщава, че бившите собственици на компанията имат бизнеси, свързани с Газпромбанк, частна руска банка, Елена Акимова, бившата съпруга на шефа на банката Андрей Акимов, както и приятели на Путин.

"Компанията има дълга история на предоставяне на услуги на сътрудници на президента на Русия", констатира новинарското издание, съобщавайки, че самолетът е излетял от Москва и е отишъл в Женева на 23 февруари 2022 г., ден преди Путин да обяви пълномащабното нахлуване в Украйна. Не е ясно кой е бил в самолета.

Според информацията Avcon Jet е превозвал група про-Путин из Русия преди изборите в страната през 2012 г. Твърди се, че чартърната компания е обслужвала и самолет, принадлежащ на руския олигарх и съюзник на Путин Борис Ротенберг, и е продължила да го прави, след като той беше засегнат от американски санкции през 2014 г.

Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, преди да се разрази войната с Путин, каза пред Newsweek миналия месец, че президентът е избягал от Москва по време на бунта, воден от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни.

Той каза, че е научил от един от своите контакти, че Путин е напуснал Москва със самолет по време на неуспешния преврат и най-вероятно е отишъл в резиденцията си във Валдай, между Тверска и Новгородска област на Русия, разположена на около 250 мили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase