Снимка: БГНЕС

Датският режисьор Ларс фон Триер ("Нимфоманка", "Антихрист", "Танцуващият в мрака", "Догма 95") се обърна публично към руския президент Владимир Путин, украинския президент Володимир Зеленски и датския министър-председател Мете Фредериксен в социалните мрежи, като за първи път коментира войната в Украйна.

"До г-н Зеленски, г-н Путин и не на последно място до г-жа Фредериксен (която вчера позираше като безумно влюбена жена в пилотската кабина на една от най-ужасяващите машини за причиняване на смърт на нашето време, усмихвайки се от ухо до ухо): "Животите на руснаците също са от значение", написа Ларс фон Триер в Instagram.

Последната фраза е написана с главни букви. Очевидно режисьорът прави аналогия с лозунга на антирасисткото движение в САЩ" Black Lives Matter" (Животите на чернокожите имат значение). Режисьорът завършва съобщението си с "Всичко най-добро, Ларс".

Говорейки за датския министър-председател Мете Фредериксен, Ларс фон Триер имаше предвид факта, че тя беше позира заедно със Зеленски в пилотската кабина на американски изтребител F-16.

На 20 август Володимир Зеленски се срещна с Мете Фредериксен в Дания. Двамата посетиха военновъздушната база Скридструп в град Военс и разгледаха изтребители F-16. След това Фредериксен заяви, че Дания ще предаде 19 такива изтребителя на Украйна.

Носителят на "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан и на множество награди за кино Ларс фон Триер неведнъж е правил публично остри изказвания по различни теми. През 2011 г. той беше обявен за персона нон грата на филмовия фестивал в Кан заради изразена "симпатия към Хитлер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase