Снимка: БГНЕС

Сергей Суровикин, генералът, който някога бе отговорен за ръководенето на руската инвазия в Украйна, официално е освободен от поста началник на военновъздушните сили на страната, според руски медии.

"Армейският генерал Сергей Суровикин е освободен от поста си във връзка с прехвърлянето му на друга длъжност", каза източник пред руския RBC във вторник. "В момента той е на кратка ваканция", каза източник от персонала на отбраната пред вестника.

Бившият главен редактор на ликвидираната радиостанция "Ехо Москвы" Александър Венедиктов също съобщи за отстраняването на Суровикин във вторник вечерта. "Командирът на ВКС (въздушно-космическите сили на Русия) е освободен от длъжност", заяви Венедиктов в Telegram.

Суровикин не е виждан публично от 23-24 юни, когато Евгений Пригожин поведе неуспешния си бунт срещу руските отбранителни сили, марширувайки към Москва, преди да нареди на бойците си да се оттеглят - уж за да избегне "кръвопролитие".

Telegram каналите, смятани за близки до руските служби за сигурност миналата седмица, започнаха да съобщават, че Суровикин е под един вид "домашен арест".

Телевизионната личност Ксения Собчак отбеляза, че Суровикин не е поддържал връзка с близките си. "Казват, че той е освободен от длъжност на 18 август със закрит указ. Семейството все още не е имало контакт с него", написа тя в Telegram.

"Утре е рожденият ден на майката на Суровикин – ще му позволят ли поне да се обади?" – попита Венедиктов.

Наречен от руските медии Генерал Армагедон, в резултат на бруталните си кампании в Сирия, Суровикин публично наказа Пригожин за въстанието, публикувайки официално изявление, в което му казва да "сложи оръжие" и "да разреши всички проблеми по мирен начин под ръководството на Върховния главнокомандващ".

Въпреки това служители във Вашингтон, цитирани от The New York Times, казаха, че Суровикин е знаел предварително за плановете на Пригожин да се разбунтува срещу руското военно ръководство.

Суровикин беше назначен на поста си като ръководител на руската "специална военна операция" миналия октомври, заменяйки Генадий Жидко, който почина в Москва миналата седмица след "продължително боледуване" на 57-годишна възраст. Жидко беше отстранен от поста си, след като Русия претърпя серия от унизителни отстъпления в североизточния украински регион на Харков.

През януари самият Суровикин беше заменен от генерал Валерий Герасимов, като беше понижен до заместник на Герасимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase