Снимка: Twitter

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видео обръщение след неуспешния си бунт в Русия. Клипът предполага, че лидерът на групировката е заминал за Африка.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата група "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, казвайки, че групата прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са разположени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни групи и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Миналия месец Обединеното кралство наложи санкции на двамата ръководители на операциите на "Вагнер" на континента, като ги обвини в изтезания и убийства на цивилни.

Бойците на "Вагнер" бяха обвинени и от САЩ, че са натрупали богатство чрез незаконни сделки със злато на континента.

Във видеото Пригожин казва, че "Вагнер" проучва минерали, както и се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Работим. Температурата е +50 - всичкоe както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни действия, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна",  казва Пригожин. "Справедливост и щастие – за африканския народ, а за Ислямска държава, Ал-Кайда и други бандити ние превръщаме живота в кошмар."

Той казва, че "Вагнер" набира още войници и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем".

Пригожин беше сниман в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия миналия месец, ръкувайки се с посланик Фреди Мапука, съветник на президента в ЦАР.

Откакто оглави краткотрайния си бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин се пази от публичното пространство.

Около 5000 войници на "Вагнер" превзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Имаше много публична борба между "Вагнер" и руското министерство на отбраната относно воденето на войната. Пригожин многократно обвиняваше министерството, че не е снабдило неговата група с боеприпаси.

Пригожин казва, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, Пригожин е известен като "главния готвач на Путин", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. "Вагнер" започна да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна "Вагнер" имаше около 5000 бойци - предимно ветерани от руските елитни полкове и специални части.

Пригожин обаче каза миналия юни, че броят им е нараснал от началото на войната в Украйна до 25 000 бойци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase