Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия остава привърженик на принципа за недопустимост на ядрената война и изхожда от факта, че в такава война не може да има победители. В същото време той отбеляза, че ескалацията от страна на САЩ и страните от НАТО ги излага на риск от пряк сблъсък на ядрените сили.

Още по темата

"В контекста на украинския конфликт голямата опасност е, че като водят нещата към ескалация, САЩ и страните от НАТО рискуват да се стигне до пряк въоръжен сблъсък на ядрени сили. Ние вярваме, че подобно развитие трябва и може да бъде предотвратено. Ето защо трябва да напомняме за съществуването на високи военно-политически рискове и да изпращаме отрезвяващи сигнали на нашите опоненти", заяви министърът пред списание International Life. Стенограмата е публикувана на уебсайта на руското външно министерство, предаде БГНЕС.

Според Лавров притежаването на ядрено оръжие е единственият възможен отговор на "някои значителни външни заплахи за сигурността" на Руската федерация и "развитието на ситуацията около Украйна потвърди основателността на нашите опасения в тази област".

В началото на август руските власти призоваха САЩ да ратифицират Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).Москва обвини Вашингтон в "разрушително и безотговорно поведение", че документът, подписан преди повече от четвърт век, никога няма да влезе в сила. Според ТАСС през последните месеци руските правителствени агенции вече са обсъждали варианта Русия да оттегли ратификацията си на този договор в името на пълната симетрия със САЩ, но не са били взети никакви решения в това отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase