Снимка: БГНЕС

Бившият президент на Франция Никола Саркози предизвика гняв с енергичната защита на президента Путин и призова Украйна да приеме руската окупация на Крим и други завладени територии.

68-годишният консерватор, който остава влиятелна фигура във Франция въпреки неотдавнашните си присъди, обвини френските и западните лидери за ускоряването на пълномащабното нахлуване на Русия миналата година.

В интервю за популяризиране на последния си том от мемоари Саркози, който напусна поста през 2012 г., каза, че Западът не е успял да разбере историческия страх на Русия да бъде заобиколена от врагове и е подтикнал Путин, като е подкрепил натиска на Украйна за по-близки отношения.

Президентът Макрон сгреши, като прекъсна диалога с Путин миналата година „под натиска на източноевропейските страни“, каза той пред вестник Le Figaro. "Казват, че Путин не е човекът, когото познавах. Не съм убеден. Проведох десетки разговори с него. Той не е ирационален."

Украйна трябва да остане неутрална и да отстъпи територия за мир, заяви той и добави: "Украинците ще искат да завладеят това, което им е било несправедливо отнето. Но ако не могат да го управляват напълно, изборът ще бъде между замразен конфликт или поемане по дългия път с референдуми, строго наблюдавани от международната общност."

"Илюзия" е да си представим, че Украйна може да си върне Крим, добави той.

"Не можете да търгувате с територии на други хора, защото се страхувате от някого или защото сте приятели с престъпници", каза в отговор Михайло Подоляк, старши съветник на президента Зеленски.

Когато Саркози беше на поста, той "умишлено е участвал в престъпен заговор за завземането на украински територии от Русия", каза Подоляк, намеквайки за преговорите на Саркози с Москва през 2008 г. относно нейното нахлуване в Грузия и неговия отказ, заедно с Ангела Меркел, германския канцлер по това време, да обмисли Украйна за бъдещо членство в НАТО.

Във Франция левият център обвини Саркози, че се е продал на руснаците. Жулиен Баю, високопоставен депутат от Зелените, каза, че срамните, шантави и шокиращи идеи на бившия президент показват, че той е станал влиятелен човек на Кремъл. Саркози все още е обект на наказателно разследване за доходоносни връзки с руска застрахователна компания, добави той.

Жером Поаро, бивш съветник по разузнаването на Саркози, каза, че забележките на бившия президент са доказателство, че той не е разбрал вредата, причинена от разговорите му с Кремъл за Грузия и Украйна.

Въпреки това подходът на Саркози отразява силно течение на френското мислене спрямо Русия. То се споделя в дясната част на неговата републиканска партия, от твърдодесния лидер Марин льо Пен - чието Национално събиране получи финансиране от Кремъл - и от радикалната левица, оглавявана от Жан-Люк Меланшон. Голяма част от интелектуалния свят все още се придържа към дългогодишната френска доктрина, че Русия има важна роля като историческа европейска сила, която помага да се балансира влиянието на Съединените щати.

Саркози се оттегли от политиката през 2012 г., но продължава да упражнява влияние върху консервативния пейзаж. Той получи една година затвор за незаконно финансиране на кампания и опит за корумпиране на съдия. И двете присъди са отложени в очакване на обжалване и дори да бъдат потвърдени, ще бъдат изтърпени у дома с електронно наблюдение. Той също така трябва да бъде изправен пред съда до месеци за предполагаемо получаване на незаконно финансиране на кампания от Муамар Кадафи, покойният либийски диктатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase