Снимка: архив, БГНЕС

Бившата австрийска министърка на външните работи Карин Кнайсъл е заявила, че предпочита да прекарва времето си в руското село Петрушево, отколкото на плажа на Малдивите или Сейшелите. Тя е казала това в интервю за руската агенция ТАСС, пишат днес австрийски медии.

Още по темата
Селото, в което Кнайсъл летува от няколко седмици, се намира в руската Рязанска област.

Животът в Петрушево допадал на бившата австрийска дипломатка. Тя уточнява в интервюто за руската агенция, че къщата, в която живеела там, не е нейният постоянен адрес.

В друго интервю, което дала преди няколко дни за местен руски новинарски сайт, съобщиха още австрийски медии, Кнайсъл заявила, че къщата е била наета от французойката Ирен Комо, която работела в Москва и е закупила имота в средата на 90-те години на миналия век. Целта на лятното пребиваване на бившата австрийска външна министърка в добилото междувременно международна известност малко селце е да учи руски и да довърши книгата си за актуалното положение в Европа, която трябва да излезе през октомври или ноември тази година.

Кнайсъл заявява пред местния журналист, че не знае докога ще остане в руското село. Тя допълва, че е трябвало да напусне Австрия и се е установила във Франция, където също е нямала право на работа, но когато й е било отказано да си открие банкова сметка, е била обзета от страх. "Трябваше да избягам от Европа, никъде не ме приемаха", посочва бившата първа дипломатка на Австрия.

В момента Кнайсъл ръководи Геополитическата обсерватория за ключовите теми на Русия към университета в Санкт Петербург. Запитана от местния журналист за сватбата й през 2018 година, на която гост беше руският президент Владимир Путин, тя отговаря, че в живота й има много повече събития от тази церемония по сключване на брак, който вече е разтрогнат, но цял свят я пита за това. Кнайсъл уточнява, че последната й среща с Путин е била през 2019 г.
(БТА, Специално за БТА от Цветана Делибалтова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase