Снимка: Bulgaria ON AIR

Трима българи са арестувани във Великобритания по подозрение, че са шпиони в полза на Русия. Арестите са извършени още през февруари след масово разследване на местните власти и тримата са зад решетките оттогава. Задържаните са Орлин Русев (на 45 години), Бисер Джамбазов (на 41 години) и Катрин Иванова (на 31 години).

Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов заяви пред Bulgaria ON AIR, че става въпрос за много сериозна и добре структурирана шпионска мрежа, която Русия е установила в Европа.

"Тъжно е, че голяма част от хората от тази мрежа са с българско гражданство. Това говори, че по линия на партньорските служби не се прави достатъчно тези хора да бъдат разконспирирани. Вторият знак е, че е важно да се направи пътна карта по какъв начин ние ще противодействаме на шпионажа. Тук не става дума само за Великобритания, трябва да демонстрираме солидарност с нашите съюзници", коментира той.

По думите му службите работят и в това няма никакво съмнение. "В последно време зачестиха акциите срещу чуждото влияние в нашата страна. Много е важно това да се осъществява в контакт с партньорските служби", отбеляза доц. Иванов.

Той посочи, че България е една от страните с най-малка подкрепа в рамките на НАТО и с голяма склонност на гражданите у нас да се поддават на конспирации и дезинформации по линия на Русия.

"Виждаме го това почти ежедневно. Българските граждани са много по-склонни да сътрудничат на външни разузнавания. Ако информацията е от жизненоважен интерес за британското правителство, такова престъпление се третира като сериозен шпионаж и обвиняемият може да получи доживотен затвор. Вторият вид престъпление са свързани с информация, която не представлява жизненоважен приоритет на британското правителство - търговска тайна или фалшиви документи. Тук наказанията варират между 8 и 14 години лишаване от свобода. При задържаните ни сънародници по-скоро става въпрос за втория казус", обясни доц. Иванов.

Журналистът Чавдар Стефанов е на мнение, че в случая обвиненията са много сериозни.

"Едно разузнаване като руското би трябвало да търси слабите места, те са най-вече в България. Има логика в една членка на ЕС да бъдат потърсени подходящи агенти за работа в чужбина. Шефът на руското разузнаване каза в Москва, че вече няма американска тревна поляна, а ливада, на която цъфтят 100 цветя, имайки предвид как изведнъж всичко се сгромолясва", заяви той.

Гостът добави, че в България се води следствие за шпионаж, а във Великобритания за нарушаване на тайната. Очевидно двете неща не са свързани, няма и комуникация между Лондон и София по тази тема. Засега няма коментари в Русия, каза Стефанов.

"Журналистът Христо Грозев спомена, че по негов сигнал се води разследването в България, свързано със следенето на пътуванията му. Седмица или две след арестите в Лондон той каза, че има арестувани за опити за покушение срещу него. Не знам каква е връзката между двете", обърна внимание журналистът.

Стефанов допълни, че арестуваните ни сънародници признават за притежанието на фалшиви документи за 9 държави, но няма други признания засега.

"Щом не са потърсили за помощ посолството ни в Лондон, значи се чувстват виновни. Извършили са доста социални контакти, помогнали са на около 1500 души, но това са контакти, които може да се извършват с цел бъдещо вербуване на агенти", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase