Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу инспектира отдалечените арктически гарнизони на Северния флот. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, предава РИА Новости.

"Ръководителят на руското военно ведомство провери организацията на служебните дейности и изпълнението на задачите по предназначение на специалните части, дислоцирани на архипелага Нова Земя, включително готовността за действия по защита и отбрана на критични обекти", се посочва в съобщението.

Заедно с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов Шойгу е обиколил Централния полигон на Нова Земя. От 1954 г. до 1990 г. там са проведени 132 атмосферни, подземни, подводни, повърхностни и наземни тестове на ядрени оръжия, общата мощност на които е 94% от всички ядрени експлозии, извършени в СССР.

Актуалните задачи на Централния учебен полигон в Министерството на отбраната са наречени "Подготовка и изпитания на перспективни образци на въоръжение и военна техника".

Освен това Шойгу е инспектирал готовността на обектите на социалната инфраструктура в село Белушя Губа на Нова Земя. Там се намира най-северното училище в Русия, предназначено за над 250 ученици. Министерството на отбраната на Русия припомня, че миналата година по решение на Шойгу на Нова Земля е построена детска градина със зимна градина, физкултурен салон и плувен басейн, предава "Фокус".

В момента се подготвят за въвеждане в експлоатация три жилищни сгради за военнослужещи, а още една е в процес на изграждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase