Снимка: БГНЕС

Лейтенант Иван Корольов пресече нелегално литовската граница, успя да стигне до Вилнюс и е задържан от служители на литовската гранична охрана на автогарата във Вилнюс на 10 август. Това разкри руската служба на "Би Би Си".

Военнослужещият е служил във военна част 59313-39.

Копие от военната му книжка е на разположение на "Би Би Си". Това е "Съвместното стратегическо командване на Източния военен окръг". В нормално време тази част е дислоцирана в село Тейсин, Хабаровски край. Би Би Си изпрати запитване до Министерството на отбраната на Руската федерация.

След като е бил задържан във Вилнюс, военнослужещият е бил върнат на граничния пункт, където е останал още 24 часа и откъдето е успял да се свърже със специалния кореспондент на "Би Би Си" Иля Барабанов.

"На 3 август взех решение да напусна Руската федерация поради факта, че не исках да участвам в кървавата война, която моята държава отприщи. В момента се намирам в Република Литва, където поисках политическо убежище", заяви Иван Корольов пред "Би Би Си".

"Участвах в СВО, но през цялото време бях на територията на Руската федерация. Не съм бил на територията на Украйна", твърди офицерът. - Участвахме в снабдяването на руските войски с боеприпаси.

Получавахме боеприпаси от цяла Русия, от всички части, от всички арсенали и ги разпределяхме по бригади, части директно в Украйна.", заяви руският офицер. Към момента "Би Би Си" не разполага с независимо потвърждение на тази информация.

Молбата на офицер от артилерията, който е бил "заместник-началник на склада на счетоводно-оперативния отдел на склада на полевата артилерия", е приета за разглеждане на 11 август, след което е изпратен в миграционния център в Пабрада, където ще остане, докато литовските власти разгледат молбата му. "Би Би Си" се свърза с литовските миграционни власти за коментар и очаква отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase