Снимка: БГНЕС

Увеличаващите се шансове да бъдат мобилизирани и изпратени на война, атаките с дронове срещу Москва, безпрецедентното ниво на вътрешни репресии и неотдавнашният бунт на ЧВК Вагнер - всичко това подчертава неспособността на руската държава да предпази населението от войната, коментира ежедневния доклад на британското военно разузнаване, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Руските власти дават приоритет на въвеждането на поправки в законодателството, позволяващи бързото и масово набиране на мъже в армията. В средата на юли 2023 г. Държавната дума увеличи максималната възраст за военна служба от 27 на 30 години, като същевременно запази сегашната долна граница от 18 години.

На 24 юли 2023 г. президентът Владимир Путин подписа закон, според който възрастовата граница за гражданите в резерва постепенно ще се увеличава: сега висши офицери могат да бъдат мобилизирани до 70 години.

Резервистите съставляват основния контингент на "частичната мобилизация" от есента на 2022 г. и именно за тяхна сметка руските власти могат бързо да увеличат числеността на войските за бойни действия в Украйна, пише британското военно разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase