Снимка: БГНЕС

Северна Корея постла червения килим за руския министър на отбраната, като представители на Москва и Пекин ще присъстват на събития за годишнината от Корейската война, първите известни чуждестранни посетители на страната след затварянето на границата й заради пандемията от Ковид-19, предаде АФП.

Утре Пхенян ще отпразнува 70-ата годишнина от подписването на примирието от Корейската война на 27 юли 1953 г., което сложи край на военните действия и се отбелязва като Ден на победата в Севера.

Руският национален химн прозвуча на цялото международно летище в Пхенян, което беше "обвито в топла атмосфера на добре дошли", за да поздрави руския генерал Сергей Шойгу и неговата делегация, съобщи Корейската централна информационна агенция.

„Знамената на Корейската народнодемократична република и Руската федерация се вееха и почетната гвардия на Корейската народна армия бе на гарата преди терминала“, се казва в съобщението.

Шойгу беше посрещнат от министъра на отбраната на Северна Корея Кан Сун Нам, а стотици униформени войници, наредени на летището приветстваха руснаците.

Севернокорейците изразиха своята "пълна подкрепа" за руската армия и народ, "които се борят да защитят суверенните права и развитие и интересите на своята страна", добави държавната агенция.

Русия, исторически съюзник на Пхенян, е една от шепата нации, които поддържат приятелски отношения със Севера.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е твърд в подкрепата си за нахлуването на Москва в Украйна, а според Вашингтон, доставя ракети на Русия.

Парк Уон-гон, професор в университета Ewha в Сеул, заяви, че фактът, че министърът на отбраната на Русия е отлетял за Пхенян, докато страната му е във война, е "много важен".

„Въпреки че системата за извънредна карантина остава в сила, Ким Чен Ун може да е почувствал необходимостта да покаже нещо на своя народ на честванията на Деня на победата“, добави Парк.

"Присъствието на китайци и руснаци може да изпрати силно обединено послание към Съединените щати", уточни той. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase