Снимка: архив, БГНЕС

Долната камара на руския парламент - Държавната дума, прие днес и на третото, окончателно четене законопроект, който би забранил извършването на операции за смяна на пола, предаде Ройтерс.

Законопроектът забранява на медици да "извършват медицинска интервенция, предназначена да промени човешкия пол", както и да предписват хормонална терапия на пациенти.

Прави се изключение за случаите на конгенитални аномалии при децата, в това число генетични и ендокринни заболявания, свързани с нарушено формиране на детските полови органи.

Всеки законопроект трябва да мине на три четения в долната камара на руския парламент (Федералното събрание), преди да бъде разгледан в горната камара - Съвета на федерацията, а след това даден на президента на Русия Владимир Путин за подпис, за да влезе в сила.

Бъдещият закон също така ще забрани да се променя полът в официалните документи за самоличност и няма да позволява на транссексуалните да осиновяват деца или пък да анулират действащ към момента на смяната на пола брак.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase