Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл заяви днес, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин на 29 юни - пет дни след краткотрайно въстание на наемниците, предаде Ройтерс.

Още по темата
Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков каза пред репортери, че Путин е поканил 35 души, сред които всички командири на отряди във "Вагнер", включително самия Пригожин, на срещата, която е продължила три часа.

Командирите на "Вагнер" са заявили пред Путин, че са негови войници и ще продължат да се сражават за него, допълни Песков.

Говорителят на Кремъл не даде подоробности за съдържанието на разговорите, но посочи, че Путин е дал оценка на действията на "Вагнер" в Украйна, както и на случилото се на 24 юни [денят на метежа – бел. ред.].

Оглавеният от Пригожин кратък бунт, при който бойците на "Вагнер" завзеха южния град Ростов, изправи Путин пред най-сериозното предизвикателство пред властта му, откакто застана начело на Русия през 1999 г. Краят на метежа дойде със споразумение, сключено с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко. След това руският президент благодари на своята армия и службите за сигурност за предотвратяването на хаоса и гражданската война.

Пригожин заяви, че бунтът не е имал за цел свалянето на правителството, а да "изправи пред съда" командващите армията и шефовете на министерство на отбраната за, по думите му, техни грешки и непрофесионални действия в Украйна.

Шефът на "Вагнер" трябваше да замине за Беларус съгласно условията на сделката, но Лукашенко заяви миналата седмица, че той се е върнал в Русия и че бойците на частната военна компания все още не са приели предложението да отидат в Беларус - нещо, което повдига въпроси за изпълнението на споразумението, отбелязва Ройтерс. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase