Снимка: БГНЕС

Командирът на легиона "Свобода на Русия" казва, че бойците му планират ново трансгранично нападение в Русия и се стремят да извлекат печалба от безредиците в Кремъл, предизвикани от бунта на Евгений Пригожин.

"Ще има нова изненада през следващия месец или нещо повече", казва Цезар, говорител на паравоенната група срещу Путин, в интервю за Observer от Киев. "Това ще бъде третата ни операция. След това ще има четвърта и пета. Имаме амбициозни планове. Искаме да освободим цялата си територия."

Легионът, състоящ се от няколкостотин руски военни доброволци, извършва атаки през май и началото на юни. Тя окупира гранични села близо до руския град Белгород, влиза в сблъсък с руската армия и пленява 10 руски войници. Двама членове на антикремълската милиция са били убити, твърди Цезар.

Той описа неотдавнашното нахлуване край град Шебекино като "локална рейд и разузнавателна операция". Цезар, който се премести в Украйна, когато започна пълномащабното нахлуване на Москва, каза, че не е използвал руския си паспорт. "Граничните полицаи избягаха. Нямаше на кого да го покажа", шегува се той.

Бивш фитнес треньор от Сочи и Санкт Петербург, истинското име на Цезар е Максимилиан Андронников. Критиците осмиваха легиона като PR проект, управляван от способния началник на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов. Руските държавни медии нарекоха 49-годишния Цезар екстремист и нацист. Прокуратурата го обвини в престъпления, включително предателство към родината.

Той призна, че неговата милиция може да функционира само с украинска военна помощ, но каза, че на руска територия те взимат свои собствени независими решения. Бронираните машини на легиона са били иззети предимно от руски запаси, пленени в Украйна, твърди той и добавя, че докладите на Кремъл за тежки загуби сред неговите партизани са смешни и преувеличени, като твърди: "Те облякоха трупове в украински униформи и ги пуснаха по телевизията. Нашите изглеждат различно. Всичко беше една тъпа лъжа."

Има обвинения, че легионът и друга паравоенна сила, действаща в Украйна, Руският доброволчески корпус, имат връзки с крайнодесни организации. Преди това Цезар е бил член на Руското имперско движение (RIM), ултранационалистическа група, която публично се противопоставя на Путин, но също така е въвела проруски бойци във войната от 2014 г. насам.

Говорейки пред Observer, Цезар нарече себе си "конституционен монархист". Той каза, че се възхищава на Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър и подчерта, че бойците на легиона включват хора с леви и десни възгледи, както и разочаровани поддръжници на Алексей Навални, руският опозиционен лидер, отровен от шпионската агенция ФСБ и сега в затвора .

"Ние сме прототип на бъдещото руско общество. Има различни гледни точки", обяснява Цезар. Той беше възмутен от убийствените бомбардировки на цивилни от страна на Кремъл. Легионът "се бие и умира" за бъдещето на Украйна, както и на Русия, каза той.

"Това е обща борба, обща трагедия", отбелязва той.

Цезар е на мнение, че въстанието на Пригожин е отслабило Путин. Той казва, че лидерът на наемниците от "Вагнер" първоначално е възнамерявал да залови и отстрани руския министър на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващия Валери Герасимов миналия месец, когато започна въоръжено въстание.

ФСБ е знаело за намерението на Пригожин и е преместило двамата от Ростов на Дон, военното командване на Южния окръг на Русия. След като превзема южния град, без да срещне съпротива, Пригожин "импровизира" и изпраща бронирана колона към Москва, казва Цезар.

Местонахождението на Пригожин в момента е неизвестно. Като част от сделката той трябваше да се премести в Беларус, заедно с бойците на "Вагнер", които отказаха да подпишат договори с руското министерство на отбраната. В четвъртък обаче президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Пригожин е в Санкт Петербург, където служители нахлуха  имението му и го претърсиха. Те откриха оръжия, пари в брой, златни кюлчета, перуки и фалшиви паспорти.

Цезар спекулира, че досега Пригожин е избегнал наказание, след като е спрял бронираната си колона, защото е имал компромат или компрометиращ материал за Путин. "Не уважавам Пригожин. Той и Путин имат еднакви ценности. Пригожин е по-харизматичен и харесва ултрапатриоти, които искат да се борят докрай. Те смятат, че суровите методи ще им донесат победа. Не е реалистично."

Седейки в киевско кафене, той прогнозира, че режимът на Путин ще рухне до края на 2024 г. Сега той е "напукан и нестабилен". Цезар казва, че има недоволство в руската армия, водено от факта, че много "безсъвестни" войници от провинцията, които са се присъединили, защото са разорени, не са получили заплати. "Има огромен проблем с парите", твърди той.

Разпускането на "Вагнер" увеличава перспективите на Украйна на бойното поле, на мнение е той. "Вагнер беше най-компетентното военно подразделение на Русия. Воювах срещу тях в Бахмут. Те почти успяха да превземат града. Излизането им потиска духа на руската армия. Сигурен съм, че контранастъплението на Украйна ще успее на 100%".

Цезар беше предсказуемо язвителен за Путин, когото описа като дребно и страхливо "момче престъпник", което се опитва да тероризира противниците си, за да ги подчини, но се оттегля винаги, когато се сблъсква със сила.

"Той деградира и лумпенизира руското население, като играе според най-долните им инстинкти. Станаха глупави и агресивни. Той им казва, че живеят зле заради запада, а не заради истината – че лошите им условия на живот са резултат от крадливото и мафиотското управление в Москва", казва той.

След 23 години на власт Путин е станал параноичен, уплашен и "като Сталин в последните си години", предположи той. "Единственият начин да се отървем от него е да го свалим с оръжие", кавза той. "Политическият диалог е безсмислен предвид желанието на Путин да смаже по-слабите опоненти."

Той отхвърли руските либерали като ненавиждащи насилието "мечтатели", живеещи в уютно изгнание.

Командирът сравни своя малък отряд с "малката финландска армия", която се биеше храбро през 1939-40 г. срещу "Червената мечка" по време на Зимната война между Съветския съюз и Финландия. "Ние представляваме най-добрата, най-смелата и най-умната част от Русия", каза той.

Той призна, че се е срещнал с няколко местни граждани по време на кратките си набези, след като са били евакуирани. Легионът се радва на подкрепа от много руснаци, на които им е писнало от управлението на Путин, твърди той.

Но какво беше чувството, когато прекоси международната граница миналия месец и се върна за кратко в родината си?

"Наслаждавах се", отговаря той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase