Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са наранени, но в никакъв случай не и победени във войната с Украйна, заяви висш военен от НАТО, цитиран от Асошиейтед прес. Той изложи и най-голямото преначертаване на плановете на Организацията на Северноатлантическия договор от Студената война насам, в случай че Москва се осмели да разшири конфликта.

"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара", заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Още по темата
Президентът на САЩ Джо Байдън и неговите партньори в НАТО са напът да направят огромна промяна в плановата схема на алианса на срещата на върха в литовската столица Вилнюс следващата седмица.

НАТО като организация не предоставя оръжие и боеприаси на Украйна. Досега тя избягваше да бъде въвлечена в по-мащабна война с ядрено въоръжената Русия. В същото време НАТО масово укрепва сигурността на страните си членки в близост до Русия, Украйна и Беларус.

Около 40 000 войници са в готовност от Естония на север до Румъния на Черно море. Близо 100 самолета се вдигат в това въздушно пространство всеки ден, а общо 27 са бойните кораби, които оперират в Балтийско и Средиземно море. Очаква се тези бройки да се увеличават.

Според залегналото в новите планове НАТО има за цел да разполага с до 300 000 бойци, готови да се пренесат на източния фланг по външните граници на организацията в рамките на 30 дни. Плановете разделят територията на три зони: крайна северна и атлантическа; северно от Алпите; в Южна Европа.

Бауер каза, че новото планиране на НАТО се основава на информацията за силата на руските въоръжени сили отпреди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Адмиралът посочи, че войната е отслабила руската армия, но не и флота и военновъздушните сили.

"94 процента от сухопътните сили на Русия сега участват във войната", каза Бауер.

"Това, което виждаме в генерален план, е, че руснаците са много внимателни в близост до границите на НАТО. Те не търсят конфликт с нас. Мисля това за знак, че те са много, много ангажирани. Що се отнася до сухопътния състав, не смятам, че имат много останали налични военни сили да атакуват някого другиго. Но ние сме сигурни, че руснаците ще се реорганизират. Ще продължим да гледаме на тях като на сериозна заплаха. Във водата и особено във въздуха, в космоса, те все още имат много, много възможности. Да не говорим за ядрените оръжия", допълни Бауер.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase