Снимка: БГНЕС

Конфликтът на руското МО с общността на военните блогъри по повод на една тривиална бойна операция може да означава, че руското военно командване не смята, че има други успехи, които да докладва на Путин в условията на продължаващата украинска контраофанзива.

Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Един от блогърите отбеляза, че руските служители в областта на отбраната се притесняват, че отразяването на войната от страна на блогърите застрашава официалните им позиции, и намекна, че руското МО може би се опитва да се възстанови от бунта на групата "Вагнер" на 24 юни.

ISW по-рано съобщи, че руското МО може да е преувеличило победата си в източната част на Херсонска област, за да поправи репутацията на руския "Днепър" Група войски и Южния военен окръг (ЮВО), чийто щаб в Ростов на Дон Група "Вагнер" обкръжи седмица по-рано.

Руското МО последователно преувеличава украинските загуби от началото на пълномащабната инвазия и може би не е уверено, че тези уморени разкази компенсират в достатъчна степен липсата на какъвто и да е руски напредък на бойното поле, тъй като украинските сили продължават да постигат ограничен, но стабилен напредък в Източна и Южна Украйна.

Опитът на руското МО да преувеличи потенциалната тактическа победа на Русия край Антонивския мост и усилията му да ограничи противоположната информация дадоха обратен резултат.

Руските военни блогъри започнаха да обвиняват военното командване на Русия, че не е осигурило на руските военнослужещи в източния бряг на Херсонска област лодки и други провизии, и като цяло обвиниха МО на Русия, че лъже за ситуацията на фронтовата линия по свои користни причини.

Един от военните блогъри отбеляза, че руското МО не е осигурило на руските сили повече лодки, въпреки че острата и постоянна липса на патрулни лодки за охрана на крайбрежието в Русия е широко известна поне от април 2023 г., а друг военният блогър заяви, че Русия трябва да упълномощи руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да създаде паралелна система за контрол над руското МО, за да разреши бюрократичните проблеми.

По този начин руската провоенна общност продължава да критикува руското МО дори след неуспешния бунт на "Вагнер" и дори когато Пригожин губи своята платформа в Русия.

Путин продължава да бъде изправен пред избора дали да застане на страната на руското МО, за да защити отслабената си репутация, или да запази подкрепата си сред провоенно настроените ултранационалистически военни блогъри и техните покровителствени мрежи.

През юли и октомври 2022 г. руското МО е предприело подобни организирани атаки срещу враждебно настроени блогъри, които не са довели до арести или наказания на блогъри за критиките им към руското военно командване.

ISW прецени, че Путин не се интересува от ограничаване на общността на военните блогъри, тъй като оценява нейната подкрепа за инвазията в Украйна, и вместо това все повече кооптира избрани военни блогъри, като ги привлича в прокремълското лоно - вероятно отчасти за проверка на руското МО.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин използваше широко руските военни блогъри, за да популяризира усилията си за замяна на ръководството на руското МО със служители, свързани с "Вагнер", преди да започне бунта, и сега Путин е изправен пред избора да цензурира или да успокои руските военни блогъри след бунта.

Путин ще трябва да ограничи руските милиблогъри да критикуват руското МО, ако се стреми да възстанови и укрепи доверието в МО, но неуспехите, борбата и очевидната повсеместна нечестност на МО може да направят тази задача неизпълнима.

Така Путин може да реши вместо това да продължи да угажда на общността на военните блогъри и да обвинява руското МО за военните неуспехи в Украйна, което е далеч по-лесно начинание. Този начин на действие може да позволи на Путин да запази подкрепата за войната сред руския ултранационалистически лагер за сметка на руското МО.

Но този начин на действие носи и риск за Путин: продължаващото подкопаване на доверието в МО може да даде възможност на други амбициозни руски фигури да прокарват своите интереси за сметка на МО, както се опита да направи Пригожин.

Съобщава се, че на 2 юли украинските сили са провели контраофанзивни операции в шест сектора на фронта и са постигнали успехи в някои от тези райони.

Руското министерство на отбраната и други руски източници твърдят, че украинските сили са провели настъпателни операции по направлението Лиман, в района на Бахмут, по протежение на фронта Авдеевка - град Донецк, в западната част на Донецка област, на административната граница между Запорожка и Донецка област и в западната част на Запорожка област.

На 2 юли говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Череват съобщи, че украинските сили продължават да напредват по неуточнени флангове в района на Бахмут.

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са постигнали неуточнени успехи югозападно от Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Геолокационни кадри, публикувани на 1 юли, сочат, че украинските сили са напреднали североизточно от Володимировка (12 км югоизточно от Вухледар) в западната част на Донецка област.

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции южно и югозападно от Орихов в западната Запорожка област.

Заместникът на окупатора на Запорожка област Владимир Рогов заяви, че украинските сили са напреднали към руските окопни позиции край Роботин (на 12 км южно от Орихив) и че в тези окопи се водят близки боеве.

Някои руски източници продължават да описват тези украински контраофанзивни операции като по-малки тактически операции в сравнение с предишните украински контраофанзивни операции.

Руските сили нанесоха още една серия от удари с дронове и ракети по Южна Украйна и Киев на 2 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 11 ракети и осем дрона "Шахед" по Украйна, включително три ракети "Калибр" по Одеска и Николаевска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са прихванали всичките три крилати ракети "Калибр" и осем безпилотни летателни апарата "Шахед".

Киевската градска военна администрация съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички руски дронове Shahed, насочени към Киев, а Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските сили са свалили два дрона над Николаевска област.

Руското министерство на отбраната (МО) се опитва да затвърди контрола си върху руското информационно пространство, като дискредитира избрани руски военни блогъри, които не повтарят желаните от МО внушения относно твърденията за разгром на украинското присъствие на източния (левия) бряг на Херсонска област на 1 юли.На 1 и 2 юли руското МО твърдеше, че руските сили успешно са отблъснали украински десант край Антоновския мост и несъразмерно отбеляза разгрома на малък украински десант на източния (левия) бряг на река Днепър.

Някои руски военни блогъри обаче, противно на съобщенията на МО, отбелязаха, че боевете все още продължават и че украинските сили поддържат някои позиции край Антоновския мост към 2 юли.

Известен руски блогър засили публикация от 1 юли от неуточнен канал в Телеграм, която критикуваше няколко известни канала в Телеграм, свързани с Кремъл и "Вагнер", за това, че противоречат на официалния разказ на руското МО.

Постът обвиняваше избрани военни блогъри в разпространяване на невярна информация за ситуацията около Антоновския мост и други твърдения на руското МО - в крайна сметка обвиняваше тези канали в подпомагане на украинските "психологически операции".

Руските военни блогъри, които противоречаха на доклада на МО, отговориха на свой ред, като обвиниха руския Генерален щаб, че започва атака срещу общността на руските военни блогъри.

Тези предизвикателни блогъри твърдяха, че руският Генерален щаб и МО преди това са се опитали да започнат наказателно дело срещу тях през 2022 г., и заявяваха, че точното отразяване на фронтовата действителност от страна на военните блогъри значително подкопава усилията на служителите на отбраната да преувеличават успехите на Русия.

Някои от тези непокорни военни блогъри взаимодействат пряко с руския президент Владимир Путин и е вероятно руското МО да се стреми да цензурира някои свързани с Кремъл военни блогъри от опасения, че тези ултранационалисти могат да разкрият пред Путин руските военни неуспехи по време на месечните работни групи на военните блогъри за "специалните военни операции" в Кремъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase