Снимка: БГНЕС

Алексей Дюмин, бивш агент по сигурността на Кремъл, се очертава като потенциален кандидат за мястото на министър на отбраната в Русия, заменяйки Сергей Шойгу, чието отстраняване беше поискано от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин по време на опита му за бунт на 24 юни.

Роден в Курск, в Западна Русия, 50-годишният Дюмин е бивш агент на Федералната служба за охрана (ФСО), която се грижи за сигурността на президента и други държавни служители, и е назначен за губернатор на област Тула от руския президент Владимир Путин през февруари 2016 г. Преди това той е бил заместник на Шойгу в руското министерство на отбраната и няколко анализатори, западни и руски, вярват, че ще се завърне в отдела като негов ръководител.

Дюмин е служил в гвардията на Путин, когато той беше президент от 2000 до 2008 г., както и когато Путин оглавяваше правителството от 2008 до 2012 г.

Докато групата "Вагнер" марширува към Москва по време на краткотрайния бунт на Пригожин на 24 юни, руският магнат обяви, че целта му е оставката на хората, ръководещи войната на Русия в Украйна – Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

След опита за бунт анализатори казаха, че Дюмин евентуално може да замени Шойгу като министър на отбраната.

Прокремълският политически анализатор Сергей Марков написа в канала си в Telegram, че смята, че е "много вероятно Алексей Дюмин да стане министър на отбраната, а генерал Сергей Суровикин да стане началник на Генералния щаб".

"Но това няма да стане веднага, за да не си помисли някой, че Шойгу и Герасимов са били отстранени по искане на бунтовника", пише Марков.

Руслан Пухов, директор на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии, каза пред Financial Times, че Шойгу и Герасимов "сега са очевидни куци патици" и двамата "ще бъдат отстранени" от Путин.

Абас Галямов, който три години пише речи за Путин, се съгласява.

"Изглежда, че Дюмин вече е фаворит", написа Галямов той в канала си в Telegram.

Руското министерство на отбраната публикува видео в понеделник, което изглежда показва Шойгу на работа за първи път, откакто Пригожин превзе щаба на Южното военно командване на Русия в Ростов на Дон и напредна към Москва, преди да изтегли войниците си. Не е ясно кога и къде е заснето видеото.

По време на прекратения бунт на Пригожин се разпространяват съобщения, че Дюмин е участвал в преговорите с шефа на "Вагнер", преди сделката да бъде сключена с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко, за да се избегнат "кръвопролития". Кремъл каза, че сделката ще накара Пригожин да замине за Беларус, а наказателното дело срещу него за въоръжен бунт ще бъде прекратено. В понеделник медиите съобщиха, че разследването срещу шефа на "Вагнер" остава открито. Но във вторник държавните медии, позовавайки се на Федералната служба за сигурност (ФСБ), съобщиха, че руските власти са приключили разследването за бунт срещу наемниците.

От пресслужбата на Тулска област съобщиха за руския вестник Ведомости, че Дюмин не е участвал в преговорите между Лукашенко и Пригожин.

Базираният в Латвия независим информационен вестник Meduza съобщи през октомври 2022 г., позовавайки се на източници, близки до Кремъл, че отношенията между Дюмин и Шойгу не са се развили положително, когато двамата са работили заедно в Министерството на отбраната.

Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст, заяви, че спекулациите за това, че Дюмин ще замени Шойгу като министър на отбраната, не могат да бъдат потвърдени, добавяйки, че "всякакви промени в ръководството на МО биха представлявали значителна победа за Пригожин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase