Снимка: БГНЕС

Обръщението на Владимир Путин към руския народ снощи не направи много, за да потуши последствията и критиките, произтичащи от опита за преврат на Евгений Пригожин и бъдещата властова структура в нацията.

Путин говори от Москва, първото му публично изявление, откакто произнесе обръщение в събота към руския народ, в което нарече действията на ръководената от Пригожин група "Вагнер" "предателски". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече забележките жизненоважни, като каза преди речта, че коментарите на Путин "без преувеличение ще определят съдбата на Русия".

Съобщава се, че Пригожин е сключил сделка с Путин и Кремъл за сигурно убежище в Беларус, въпреки че беларуският президент Александър Лукашенко,  може би най-близкият съюзник на Путин, не е говорил публично за развиващата се ситуация.

"Наред с други неща беше необходимо време, за да се даде шанс на тези, които са направили грешка, да се опомнят, да осъзнаят, че техните действия са твърдо отхвърлени от обществото и че приключението, в което са били въвлечени, ича трагични и разрушителни последствия за Русия", каза Путин, цитиран от Ройтерс.:"Организаторите на бунта, като предадоха страната си, народа си, предадоха и тези, които въвлякоха в престъплението. Излъгаха ги, тласкаха ги до смърт: под огън, да разстрелят своите."

По-голямата част от бойците на Вагнер са патриоти, добави Путин, цитирайки военната им мощ в района на Донбас.

Путин нито веднъж не произнесе името на Пригожин директно.

"Мисля, че сме в края на първото действие, но пиесата все още не е приключила", казва Брайън Тейлър, професор по политология и руски експерт в университета в Сиракюз, пред Newsweek. "А ако Путин се опитва да се преструва, че може просто да се върне към нормалното, мисля, че той ще сбърка. Това беше истински шок за системата. Тези в системата, както и тези, които гледат отвън, ще имат големи въпроси и относно стабилността и реда, които Путин  твърди, че е донесъл в Русия . Също така ще има и големи въпроси за това какво означава това за руската война в Украйна."

Въпросите вероятно се решават зад кулисите, добавя Тейлър, като Путин тества най-близките си въз основа на тяхната лоялност и способност да се справят с потенциални ситуации в бъдеще.

"Обръщението на Путин даде да се разбере, че нищо не е ясно", написа в Twitter Антон Геращенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи. "Някой, неясно кой точно, започна бунт срещу Русия... Името на Пригожин така и не се появи. Единственият полуясен намек беше, че Путин каза, че тези, на които им е обещано, ще могат да се оттеглят в Беларус. Накратко - това са поредните мафиотски преговори, които ще завършат с още по-кървави бунтове и битки. Всички загубиха - Путин, Пригожин, Русия. Изглежда обаче Лукашенко загуби най-много."

Руската независима медия Vertska, позовавайки се на източник, близък до ситуацията, съобщи в понеделник, че в Осиповичи, в Могилевска област на Беларус, се строят множество лагери за около 8000 бойци. Те се намират на около 200 километра от украинската граница.

В съобщение, предадено от пресслужбата на Пригожин, лидерът на "Вагнер" споменава, че Лукашенко "протяга ръка" към паравоенните бойци. Пригожин вярва, че това ще подпомогне каузата на неговата група, да участва във военната кампания в "законна юрисдикция".

Докато много руснаци може да са пренебрегнали войната в Украйна или да не са й обърнали пълно внимание, Тейлър казва, че усилията на Пригожин могат да я върнат обратно на преден план.

Това също така поставя под въпрос всеобхватния разказ, че Путин е силен човек, че той управлява и че няма алтернатива за него, добавя той. Сега, след като някой като Пригожин, който беше тясно свързан с Путин, се измъкна "без упреци", някои руснаци може би преанализират сегашната структура на руската власт и се чудят дали тя може да бъде модифицирана или изисква своеобразно пренастройване.

"Други хора гледат това", казва Тейлър. "Те трябва да започнат да си мислят: "Е, винаги съм разчитал на Путин да защитава мен и моите интереси. Но дали той наистина е способенда правя това вече?" Последното нещо, което диктатор персоналист като Путин иска, е други елити да си зададат въпроса: "Този човек все още има ли необходимото, за да държи системата заедно? Или трябва да помислим как изглежда Русия след Путин? Трябва ли да мислим за алтернативи? И как ще защитя интересите си в тази много несигурна ситуация занапред?“"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase