Снимка: БГНЕС

Откакто президентът Путин нареди танкове да влязат в Украйна миналата година, Сергей Шойгу, неговият дългогодишен министър на отбраната, беше главният отговорник за провалите на руската армия. А най-големият му критик е Евгений Пригожин, босът на наемническата група "Вагнер".

В поредица от остри коментари през последните месеци Пригожин нарече Шойгу и Валери Герасимов (началникът на генералния щаб), "мръсници", които "ще горят в ада". Вчера Пригожин поиска Шойгу и Герасимов да бъдат предадени на "Вагнер". Местонахождението на Шойгу е неизвестно, но снощи и слухове, че той е бил уволнен.

Снощи Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, беше попитан дали ще има персонални промени в министерството на отбраната след преговорите, довели до сделката за прекратяване на бунта на Вагнер.

"Тези въпроси са изключителен прерогатив и са от компетентността на върховния главнокомандващ Путин в съответствие с конституцията на Руската федерация", отговори той. "Следователно е малко вероятно тези теми да са били обсъдени в хода на гореспоменатите контакти".

Това беше драматично изпадане в немилост от 68-годишния Шойгу, който преди повече от две десетилетия се радваше на огромна популярност като министър на службите за извънредни ситуации на Русия. За разлика от много от близкия кръг на Путин, той не е бивш член на съветските тайни служби и никога не е служил във въоръжените сили. Шойгу обаче участва в хуманитарни мисии в бившия Съветски съюз, Афганистан и на Балканите.

Колекционер на редки ориенталски мечове и ацтекски жертвени кинжали, Шойгу е трезвеник и играе в същия отбор по хокей на лед като руския лидер. Родом от Тува, в Южен Сибир, той често е ходил с Путин на почивка в региона. През 2019 г. са брали диви гъби, за да отпразнуват 67-ия рожден ден на Путин.

Отношенията между двамата вече са много по-студени. На неотдавнашно събитие в Москва руският лидер едва успя да се накара да погледне Шойгу, обръщайки му гръб, докато министърът на отбраната се оглеждаше неудобно.

Шойгу беше критикуван и от хардлайнерите, включително Пригожин, че е позволил на своя зет Алексей Столяров, 33-годишен фитнес блогър, да избегне военната служба. Столяров е женен за дъщерята на Шойгу, Ксения. Двойката беше критикувана от Пригожин, че си почива в Дубай. "Как може зетят на Шойгу да отиде в Обединените арабски емирства и да си клати дупето?" каза шефът на "Вагнер". "Препоръчвам на елита на Руската федерация да събере младежта си и да я изпрати на война."

Съюзниците на Алексей Навални, лишеният от свобода руски опозиционен лидер, също разкриха, че Шойгу има тайно дете, което изгражда кариера в поп музиката. Данила Шебунов, който използва сценичното име Шеба, е едно от трите деца, за които се твърди, че Шойгу има от стюардесата Елена Шебунова. 22-годишният Шебунов отлетя за турски ваканционен курорт броени дни преди Путин да обяви общонационална мобилизация през септември.

"Чух, че в Москва става по-студено", гласи описание на едно от неговите селфита от Турция. "Ето няколко горещи снимки за вас!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase