Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця. Снимка: архив, БГНЕС

Група експерти на ООН заявиха, че са писали до Москва, изразявайки загриженост относно прилагането на изтезания от руските военни сили срещу украински цивилни и военнопленници, предаде Ройтерс.

Експертите на ООН посочиха в изявление, че изтезанията включват електрошокове, държане на хората с качулки на главата и симулирани екзекуции. Изтезанията са били извършвани за получаване на разузнавателна информация, самопризнания или по подозрение, че задържаният подкрепя въоръжените сили на Украйна.

Още по темата
Тези изтезания са довели до увреждане на вътрешни органи, пукнати и  счупени кости, инсулти и психологически травми, посочват експертите.

Говорител на руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искането за коментар. По-рано Москва е отричала да е изтезавал или малтретирала военнопленници и казва, че не взима умишлено на прицел цивилни в Украйна.

Макар че обвинения в изтезания са били повдигани и преди и срещу двете страни в 15-месечния конфликт, екипът на ООН от независими експерти каза, че методите на руските сили може да са "утвърдени на държавно равнище".

Последователността и методите на предполагаемото изтезание предполагат „ниво на координация, планиране и организация, както и пряко разрешение, преднамерена политика или официална толерантност от висшестоящите власти".

Това е становището на специалния докладчик на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс, която е изпратила писмото на 12 юни, подписано от още няколко независими експерти.

„Подчиняването на висшестояща заповед или политическа директива не може да бъде изтъквано като оправдание за изтезания и всяко замесено лице трябва да бъде незабавно разследвано и наказателно преследвано от независими органи“, каза Едуардс.

Съгласно разпоредбите на ООН правителството има 60 дни за официален отговор.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase