Голяма експлозия в петролна рафинерия в Русия е избухнала на почти 121 км от имението на президента Владимир Путин в Черно море. Действието е окачествено от Русия като акт на саботаж или удар с дрон от Украйна, съобщава "Дейли Мейл".

Взривът е станал в момент, когато в продължаващата война на Москва срещу Украйна е загинал още един руски генерал, този път при ракетен удар.

Този двоен удар за Путин следва началото на украинската контраофанзива. Украинските сили твърдят, че са освободили четири села на фронтовата линия. Съобщава се и за стрелба по руските сили, докато бягат от собствените си полета, натъпкани с мини.

Русия е нанесла огромен ракетен удар над град Кривой Рог, при който са загинали най-малко 10 души и са ранени други 28, съобщават муждувременно украинските сили.

На видеоклип от тази сутрин се вижда, че нефтената рафинерия в Краснодар е в пламъци и изхвърля отровен черен дим.

Град Краснодар е столица на едноименния регион, който е свързан с анексирания Крим през Керченския проток.

Дворецът на Путин на върха на скала в град Геленджик, разполагащ с подземен бункер, се намира на по-малко от 121 км от мястото на взрива. Градът е най-големият доставчик на Крим и един от ключовите за Русия във войната.

Пожарът е в нефтената рафинерия "Краснодар", в цех за преработка на дизелово гориво, съобщи местното издание "Кубан нюз". На мястото на инцидента са били извикани над 130 пожарникари.

Нападенията в рамките на руските граници се увеличават през последните няколко месеца, тъй като Русия твърди, че Украйна или проукраински групировки използват безпилотни апарати, за да нанасят удари по ключови места от инфраструктурата или стратегически обекти.

Първоначално не беше поета отговорност за нападението в Краснодар. Градът се намира на около 200 мили от фронтовата линия в Украйна.

Тази седмица регионът пострада и от радиохакерска атака от страна на антипутинската партизанска група "Легион Свобода на Русия".

Посланието, пуснато по хакнатото радио, гласеше, че ще унищожи военнопрестъпниците на Путин в Крим, но няма да засегне цивилното население.

Нападението беше извършено в момент, когато 52-годишният генерал-майор Сергей Горячев загина при ракетна атака в Запорожка област. Той е бил началник на щаба на 35-та руска комбинирана армия и е един от поне 11-те генерали, за които се съобщава, че са загинали във войната, първата за 2023 г.

Смъртта на Горячев е разкрита по време на церемония по връчване на медали на ранен войник от Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, която се проведе в болница.

Смъртта на генерала беше разкрита от провоенни военни канали, които признаха, че руските сили са били подложени на натиск поради контранастъплението на Украйна.

Руското министерство на отбраната не е коментирало, както е обичайно при смърт на високопоставени военнослужещи.

Новината за смъртта му идва в момент, когато Русия атакува Кривой Рог, където е разрушена 5-етажна сграда. Според съобщения на местните власти, цитирани от АФП, в резултат на атаката са загинали трима души, а 32-ма са ранени. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase