Снимка: Pixabay/rebcenter-moscow
fallback

Поне 11 души са починали, а други са в критично състояние след употребата на отровен наливен ябълков сайдер в няколко области в европейската част на Русия, съобщават медиите там.

Повечето от жертвите на алкохолното отравяне са от района на град Димитровград в Уляновска област, в югоизточната част на европейска Русия, двама - от района на съседната област Самара, съобщава агенция "Интерфакс". Момче на 20 години и жена на 34 са в критично състояние в Удмуртска област.

"В периода 3-4 юни няколко димитровградчани са хоспитализирани с диагноза отравяне с неустановено вещество. Въпреки оказаната комплексна медицинска помощ девет пострадали са починали", се казва в съобщение на следствието.

Димитровград е преименуван през 1972 г. в чест на 90-годишнината на българския комунистически водач Георги Димитров и има над 115 хил. жители. Той се намира на около 130 км от Самара.

Задържан е 32-годишен предприемач от Самарска област, заподозрян в смъртоносно отравяне на хора. Той е обвинен, че е предоставял услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, довело до смърт на две или повече лица по непредпазливост.

"Според разследването задържаният е произвеждал алкохолни напитки в село Винтай в Красноглинския район на Самарска област, след което е доставял стоките в търговски обекти на териториите на Самарска и Уляновска област", твърди следствието.

По-рано, позовавайки се на губернатора на Уляновска област Алексей Русских, беше съобщено, че 22 жители на региона са били отровени, осем от тях са починали.

Всички случаи са свързани с използването на наливно ябълково вино, произведено в Самарска област.

Според Русских отровното вино е било етикетирано като "Мистър сайдер" и е било продавано наливно, след като е било внесено в региона, разположен на река Волга, в 30-литрови бурета.

"Нашите медици и социални служби продължават да оказват необходимата помощ на пострадалите", каза той.

Според местните медии сайдерът е съдържал смъртоносни количества метанол, много по-токсичен от етанола, който се съдържа в алкохолните напитки.

Властите съветват хората да не пият сайдер до изясняване на ситуацията и изземат доставеното количество от търговската мрежа.

Русия затегна контрола върху производството и продажбата на течности, съдържащи големи количества етанол, след като 77 души умряха, пиейки евтин незаконен алкохол в Сибир през 2016 г., но консумацията на домашен алкохол остава проблем, пише Ройтерс.

Двадесет и девет души загинаха при един инцидент през 2021 г. след консумация на местно произведени спиртни напитки, съдържащи метанол, известен още като метилов алкохол или дървесен алкохол, предава "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 10 месеца

Да не са го разреждали с препарат за баня?

27

Анонимен

преди 10 месеца

Ментилаж от всякъде, ама като не спират да пият така ще е

26

Ябълкова табуретка

преди 10 месеца

Фърлаш табуретката в гомновоза и след половин година вариш сайдер.

fallback