Снимка: БГНЕС

Украинският национален доставчик на ядрена енергия твърди, че руските сили измъчват работниците в контролираната от Русия централа в Запорожие.

"В АЕЦ "Запорожие" окупаторите са увеличили натиска върху работниците и са ги принудили да подпишат договор с руснаците под натиск", се казва в изявление на "Енергоатом".

В близкия до атомната централа град Енергодар руските сили тормозят украинските работници, които досега са се противопоставяли на подписването на трудови договори с руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом", се казва в изявлението.

"Окупаторите измъчват работниците, безцеремонно пребиват няколко от тях, принуждавайки ги да се съгласят да сътрудничат с агресора", се допълва в изявлението.

Руските власти все още не са отговорили на твърденията.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви по време на брифинг пред Съвета за сигурност на ООН, че ситуацията с ядрената безопасност и сигурността в Запорожската АЕЦ "продължава да бъде изключително нестабилна и опасна".

Запорожската АЕЦ, най-голямата в Европа и една от 10-те най-големи атомни електроцентрали в света, е под руски контрол от март миналата година, скоро след началото на войната в Украйна.

Опасенията от ядрена катастрофа продължават на фона на твърденията за обстрел на района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase