Снимка: БГНЕС

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин иска от прокуратурата да разследва "престъпления", извършени от висшестоящи служители на руската отбрана преди и по време на военната кампания на Москва в Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Днес изпратих писма до Следствения комитет и Прокуратурата на Руската федерация с искане да проверят факта на извършване на престъпление по време на подготовката и провеждането на Специалната военна операция от редица висши служители на Министерството на отбраната", заяви той.

Още по темата
Пригожин уточни, че въпросните писма няма да бъдат публикувани поради факта, че с това ще се занимават следствените органи.

Шефът на "Вагнер" многократно е обвинявал министъра на отбраната Сергей Шойгу и други руски висшестоящи служители в саботиране на военните усилия на Русия.

Пригожин е най-яркият член от обкръжението на президента Владимир Путин, придобил широка известност в 15-месечната война в Украйна.

Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците му, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през 1999 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase