Снимка БГНЕС
fallback

„Необходимо е сега да се обяви обща мобилизация, да се включи на пълна скорост производството на всякакви боеприпаси, оръжия и всичко, каквото трябва“.

Това обяви пред журналисти в Екатеринбург ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Според московския олигарх, смятан за близък до Владимир Путин, продължаването на т. н. специална военна операция, както Кремъл нарича войната в Украйна, може да бъде тежко.

„Още сега е необходимо да се обяви мобилизация и да се привличат хора поне за обучение, така че когато гръм удари вече да могат да се бият, а не да се кръстят. Ако обществото не се мобилизира, всички ще се отпуснат, ще се радват, че са ги охлабили, някой набързо ще се скатае. И тогава ще дойдат злите момчета, вече казах, че украинците - това не е всичко. Тогава ще дойдат и румънците, и поляците, и всякакви други“, заяви Пригожин.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на необявената официално война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Тогава той заяви, че целта на специалната военна операция е "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, формулировка, която Москва се е надявала светът да преглътне, след като Москва покори Киев за три дни.

Oще по темата

След като превземането на Украйна се проточи, между 21 и 28 октомври Русия извърши частична мобилизация, принудила мъже на боеспособна възраст да бягат в чужбина, за да не станат пушечно месо в Украйна. Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че в резултат на частичната мобилизация 300 хиляди души са били призвани в армията, а военният министър Сергей Шойгу каза, че след изпълнението на частичния мобилизационен план военните окръжия ще продължат да набират доброволци и кандидати за служба по договор.

Пригожин пристигна в Екатеринбург за да набира доброволци за частното си формирование. След като властите спряха да снабдяват със затворници, той изпита затруднение с попълването на личния състав. В сряда „Politico” съобщи, че „Вагнер“, без назоваване на името на компанията, е набирал в продължение на последната близо година бойци с платени реклами във фейсбук, като са регистрирани ок. 120 хиляди реакции на обявите.

Сега Готвача на Путин зове за официална мобилизация в страната, като настоява, че не е необходима специална инфраструктура за да започне подготовката на мобилизираните.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 10 месеца

Този път Мацква че яде атома

68

Жиката

преди 10 месеца

Украйна защитава една илюзия,че със Запада ще са супер.

67

Анонимен

преди 10 месеца

Мда, Пригожин иска мобилизация. Я сега да видим в коя западна столица жената на Шойгу си пазарува луксозни дрехи и в кои западни държави живеят децата на руските дипломати и политици.

fallback