Снимка: БГНЕС

Най-влиятелният руски наемник Евгений Пригожин каза днес, че е убеден, че високопоставени длъжностни лица в Кремъл са забранили на държавните медии да включват материали за него и предупреди, че такъв подвеждащ обществеността подход до няколко месеца ще доведе до реакция на руснаците, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Пригожин, който е основател на наемническата група "Вагнер", е най-открояващият се член на обкръжението на Владимир Путин, спечелил си всеобща слава в хода на 15-месечната война в Украйна.

Ръководителят на "Вагнер" – бивш ресторантьор, който миналата седмица саркастично отбеляза, че прозвището му не трябва да бъде "Готвача на Путин", а "Касапина на Путин", превзе украинския град Бахмут по-рано този месец, но приносът му за тази победа беше омаловажен от държавната руска телевизия, отбелязва Ройтерс.

61-годишният Пригожин се прочу с налагането на сурова дисциплина на наемниците му и с употребата на нецензурен език и затворнически жаргон, за да напада висшето военно ръководство, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Като доказателство за това колко далеч се смята, че е стигнал шефът на "Вагнер" в нарушаването на табута в Путинова Русия, държавната телевизия в продължение на 20 часа не отрази падането на Бахмут и не излъчи победната реч на Пригожин.

Запитан за това, което изглежда е забрана държавните медии да говорят за него, Пригжожин използва различни руски поговорки, за да жегне отговорните лица. Той каза, че "Забраненото винаги е по-сладко", че "Вагнер" не е калъп плъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да си прехвърлят, че "Вагнер" е шило, което няма как да бъде скрито.

Напълно убеден съм, че те са забранили да ме отразяват, заяви Пригожин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase