Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Има олигархичните структури, които работят в управлението на руската държава, и те се противопоставят една на друга. Рискът Путин да бъде свален от власт и на негово място да дойде някой още по-голям военолюбец с частна армия е много е голям. Това каза Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите му това, което за момента е важният въпрос, когато става дума за отношенията с Русия, е дали Европа е готова да се откаже от всички ресурси, които идват оттам. Ние успяваме да спрем зависимостта си от газа, но все още голяма част от европейските държави използват петрол.

Русия в момента се опитва да пренастрои своите пазари и един от най-големите потребители на руски петрол се оказва в момента Индия. Така че те ще се опитат да тръгнат категорично към Азия и Африка. Европа, естествено, за тях е един пазар, който вече се оказва несигурен. Въпреки че те го държаха до последно, добави гостът.

Другият голям проблем, за който не се споменава често, е, че на срещата на Г-7 се търси спирането и на продажбите към Русия и това вече е много сериозен удар. Целта е всичко да бъде спряно, каза още Сивилов. Въпреки че санкциите вече отдавна са в сила, има много компании, които продължават да търгуват на руския пазар чрез "фирми-сенки".

На въпроса доколко Путин е окопан във властта и какво означават дръзките коментари на Евгений Пригожин събеседникът отговори, че положението на Путин не се клати, но "олигархичните структури, които работят в управлението на руската държава, се противопоставят една на друга". "Това много ясно се вижда. Те са свързани и с военно-промишления и с военния сектор и сега ясно си проличава този разлом между министерството и частните компании. Друг е въпросът доколко може да се разчита на истинската точност на всичко, което казва Пригожин", каза Сивилов.  

"Рамзан Кадиров определено е на страната на Пригожин, защото те са много радикални. Те смятат, че максимално бързо трябва да се приключи войната. Явно в основните структури на военното министерсво има доста личности, които гледат колкото се може повече да се проточи този конфликт, защото печелят и от военните поръчки и от влошаването на отношенията. В един момент могат да излязат като "белите принцове" и да кажат: ето, ние договорихме края на войната".  

Рискът Путин да бъде свален от власт и на негово място да дойде някой още по-голям военолюбец с частна армия е много е голям, потвърди Александър Сивилов. "Има доста такива личности, включително и в близкото обкръжение на Путин. Самият факт, че Евгений Пригожин си позволява такъв език и такава критика срещу военното министерство показва, че той се чувства абсолютно всесилен и недосегаем. А той е от близкия кръг на Владимир Путин, така че няма нищо случайно, което става там", допълни гостът.

Голяма част от олигарсите в момента губят много пари, но "има и такива, които печелят", категоричен бе Сивилов. "Тази война се оказва много полезна за част от олигархията в Русия и за много от компаниите в САЩ, които драстично увиличиха своите приходи. Военнопромишленият комплекс в Русия работи на пълни обороти, а той отдавна е частен, а не държавен".

"Имат достатъчно оръжия. Въпрос на командване и на желание е да се приключи с този конфликт. Страшното е точно това, че се използва Украйна като една разменна монета и тя ще бъде напълно разрушена и унищожена. Това е, което виждаме в момента. Това е геополитиката - сблъсък на великите сили, за които обикновените хора и техния живот нямат абсолютно никакво значение".

Това, което пък е голямата грешка на Запада, е, че не се опита да намери някакъв начин за диалог, защото тогава щеше да има много повече лостове за влияние върху Путин, заяви събеседникът. Сега вече няма такива и шансът да се появи някакъв луд, който да замени Путин, са много по-голями, отколкото бяха преди това. Просто, защото в момента и обществените настроения в Русия са такива.  

Какво каза гостът за зависимостта с чиповете от Китай и има риск Пекин да използва украинската война, за да пристъпи към действия в Тайван - вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Госг

преди 11 месеца

До сДГ Еее,то бива да си ***, ама като теб такъв няма втори!!

118

malgiorno a tutti

преди 11 месеца

На гомораша ѝ требе един втори сатаналин, дето със все заставането си начело на септичната яма (на кафевия престол), да изпрати по гулази и изтрепе едни 40-50000000, после още 10-20000000 с втората вълна и накрая в обширната блатна територия да останат само някакви диви степни полуживотни, дето още обитават дупки в земята :). Бързо ще го издигнат до статус на божество и ще му се кланят во веки, даже мавзолей ще му измислят. Типично по гоморашки :).

117

Boko

преди 11 месеца

Абре, Анисийке, откъде изрови тоя "коректен" източник? По-голяма глупост/Факт никой не е публикувал. На ушите ли си подпираш та ни заливаш с подобни глупости - Путин да бъде свален (???) и заместен с "военолюбец с частна армия"? То бива-бива глупости амо чак толкова небива!

fallback