Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката на Русия прогнозира, че западните санкции заради войната в Украйна ще тласнат страната във финансова криза през следващата година.

70-годишният Андрей Нечаев предупреди бизнесмени, присъстващи на финансовия форум в Екатеринбург тази седмица, че финансите на страната са "в лайна". "А по-лошото е, че решихме да се установим трайно там", каза той в рядка критика на високо ниво към политиката на президента Путин.

Коментарът предизвика нервни усмивки и беше аплодиран от един член на публиката.

Нечаев добави, че докато хранителните франчайзи като "Макдоналдс" могат да бъдат заменени с блини (руски палачинки), високотехнологичните продукти не могат".

Бившият министър, който заемаше поста от 1992 до 1993 г. след падането на Съветския съюз, каза, че Русия вече е надхвърлила планирания си бюджетен дефицит за годината през първите четири месеца на 2023 г. Докато икономиката разполага с достатъчно парични резерви, за да премине през оставащите месеци, то тя ще трябва да започне да взема заеми през следващата година, за да оцелее, на мнение е той.

Тези проблеми се усложняват от масовата емиграция, изтичането на капитали и намаляващите приходи от петрол и газ, добави той, цитиран от The Times. Съединените щати, Обединеното кралство, Европейският съюз и техните съюзници наложиха строги санкции на Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, които се затягат на редовни интервали, докато Кремъл ескалира атаките си срещу украински цивилни.

Западните компании са замразили руските си активи в чужбина и има планове да ги конфискуват, за да изплатят на Украйна военни репарации. Широка гама от руски компании е забранена от западните пазари и финансови институции, руските кораби не могат да навлизат в европейските пристанища, а континентът силно ограничи зависимостта си от руски петрол и газ.

Секторите, разчитащи на западните технологии, бяха особено тежко засегнати. Руските авиокомпании се борят с безопасността на самолетите, като за повече от 2000 полета миналата година са използвали части извън препоръчителния им срок на годност, каза във вторник Виктор Басаргин, ръководител на руския транспортен надзорен орган, след поредица от непланирани проверки. Органът установи недостиг на компоненти, защото е  "просто невъзможно да се внесат определени продукти", каза той.

Руските медии съобщиха, че "Аерофлот" е наредил на персонала да не докладва за грешки в самолета, тъй като не може да ги отстрани. Отчаяните руски авиокомпании се обърнаха към престъпни мрежи в САЩ, предлагайки да заобиколят санкциите, за да закупят части на стойност милиони долари, съобщи The New York Times тази седмица.

Русия започна поредица от ответни мерки срещу западните санкции, често предназначени да облагодетелстват съюзниците на Путин. Кремъл прие закони, позволяващи национализацията на чуждестранни активи, а Путин издаде укази, поставящи активите на европейските енергийни компании Uniper и Fortum под държавно управление.

Икономистите бяха изненадани от устойчивостта на руската икономика пред тези мерки, като БВП беше леко засегнат, храната все още беше лесно достъпна и заплатите се изплащаха редовно. Безработицата е най-ниска от 30 години. Западните продукти, изтеглени от страната, изглежда са заменени от местни алтернативи или продукти, заобикалящи санкциите, като пътуват първо през Турция и Централна Азия.

Някои анализатори обаче смятат, че Кремъл е използвал набор от "индикатори на Потемкин", за да прикрие пазар, който върви към колапс. Има по-малко безработни руснаци, защото стотици хиляди са напуснали страната, воюват в Украйна или са убити. А повече от един милион работници са технически заети, но в неплатен отпуск, като 25% от работната сила в производството изпитва някаква форма на "скрита безработица", каза икономистът и опозиционен лидер Владимир Милов в статия за Insider.

"Всички настоящи методи за стабилизиране – драконовски регулации като премахването на свободната конвертируемост на рублата, заместване на вноса, обръщане към Азия, паралелен внос, заобикаляне на санкциите през трети страни – са само временни полумерки и не могат да създадат устойчива икономическа система", пише той. "Човек не бива да се заблуждава от това, което в момента изглежда като стабилизация."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase