Снимка БГНЕС

Главната прокуратура на Русия обяви за нежелана международната неправителствена организация "Грийнпийс" в петък.

"Грийнпийс интернешънъл" в Русия "представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация", се казва в мотивите.

Според Главната прокуратура "екологичните дейности на "Грийнпийс" всъщност са придружени от активно прокарване на политическа позиция, опити за намеса във вътрешните работи на държавата и са насочени към подкопаване на нейните икономически основи", съобщава руската информационна агенция "Интерфакс".

"Често работата на Грийнпийс е свързана с възпрепятстване на изпълнението на руските държавни програми чрез организиране на информационни кампании и масови обществени действия, които не са съгласувани с властите, за да формират негативно обществено мнение и да попречат на реализацията на инфраструктурни и енергийни проекти от полза за страната", се казва в съобщение на прокуратурата.

Вината им също е във финансирането на руски организации, които са обявени за чуждестранни агенти от властите, както и че "Грийнпийс" "изисква промени в руското законодателство в ущърб на интересите на нашето общество и граждани".

Прокуратурата посочва, че от началото на войната в Украйна "активисти на организацията "водят антируска пропаганда, призовавайки за по-нататъшна икономическа изолация на страната ни и по-строги санкции".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase