Снимка: БГНЕС

Представете си да сте в съда и виждате как сина ви, който някога е критикувал правителството, е осъден на 25 години затвор. Елена Гордън знае точно какво е чувството.

Миналия месец Елена стоеше до подсъдимата скамейка, която в случая бе стъклената клетка в московска съдебна зала. Вътре в нея беше заключен нейният син Владимир Кара-Мурза. Един от най-гласните критици на президента Путин, той беше осъден за държавна измяна и други предполагаеми престъпления и хвърлен в затвора за четвърт век.

Елена, която живее в чужбина, пристига в Москва за присъдата.

"Бях единствената от семейството и приятелите в съдебната зала", казва Елена пред BBC. "Владимир не знаеше, че ще бъда там. Така че той беше малко шокиран, но се надявам приятно изненадан. Бях подготвена за този резултат, въпреки че мислех, че ще му дадат 24 години и единадесет месеца, като един вид обида. Накрая решиха да действат нагло. Дадоха му максимума."

След осъждането на сина си, Елена успява да си осигури две срещи с Владимир в затвора.

"Той е отслабвал много", казва Елена. "Притеснявам се за здравето му. Но очевидно е смел и казва, че духът му е несломен."

"Изненадващо, той е оптимист. Вярва в бъдещето на Русия и вярва в собствената си роля в бъдещата демократична Русия. Но по отношение на собственото си близко бъдеще той е реалист. Той се готви да бъде преместен в наказателна колония ."

"Аз не само се надявам, аз вярвам, че ще видя Владимир свободен", отговаря тя на въпрос на BBC дали самата тя е оптимист. "Нямам намерение да чакам двадесет и пет години за това."

Повече от десетилетие Владимир Кара-Мурза е високопоставен противник на Кремъл. Той помогна да се убедят западните правителства да наложат санкции, включително визови забрани и замразяване на активи, на руски служители, замесени в корупция и нарушения на човешките права.

Тази упорита активност предизвика гняв в коридорите на руската власт. Той преживя две мистериозни отравяния, които поддръжниците му свързват с руските власти.

На Запад Кара-Мурза се обяви против политическото преследване у дома и срещу пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна. Миналата година в реч пред депутати в американския щат Аризона той осъди "диктаторския режим в Кремъл". Скоро след това се завръща в Москва, където е арестуван.

"Владимир трябва да е знаел, че се излага на опасност, връщайки се в Русия. Опита ли се да го спреш да се върне?", питат от BBC Елена. 

"Опитах." отговаря тя. "Това е болна тема за мен като майка. Не мога да се дистанцирам и да го гледам само като политическа фигура. Той е преди всичко мой син."

"Молех го да не се връща в Русия. Той обеща да помисли върху това. И както виждате, резултатът от мисленето му беше отрицателен", добавя майката.

"Изразил ли е някакво съжаление пред вас, че се е върнал?", питат от BBC.

"Не, никога. Никога", казва Елена. "Много съжалявам. Говоря за себе си. Той има принципи. Той наистина вярва, че трябва да бъде със своята страна и със своя народ и че не би имал право да има думата в бъдеща демократична Русия, ако беше избягал и беше останал в безопасност."

Съдбата на Владимир Кара-Мурза е напомняне за опасността, на която се излагат политици, активисти, личности, които предизвикват Кремъл
. Повечето от водещите руски опозиционери или са избягали от страната, или сега са в затвора.

"Страхувам се, че Русия се е превърнала в диктатура", казва Елена Гордън. "За мен всичко това всъщност изглежда доста гротескно – че в 21 век виждаме около себе си това, което е описано в антиутопиите на 20 век. Това е ужасна регресия. Това е срам."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase