Снимка БГНЕС

Денят на победата в Москва, с който се отбелязва поражението на нацистка Германия във Втората световна война, е показал слабостите на руската армия, предаде ДПА, позовавайки се на британски разузнавателни експерти.

Петнадесетмесечната руска инвазия в Украйна постави предизвикателства пред руснаците по отношение на военната техника и стратегическите комуникации, се казва във всекидневната сводка на разузнаването, разпространявана от министерството на отбраната.

В доклада пише, че участие в парада са взели над 8000 души, като по-голямата част от тях са били от спомагателните войски, паравоенните сили и кадети от военните учебни заведения. Британското разузнаване отбелязва, че единствените танкове, участвали в парада, са били Т-34 от Втората световна война.

"Въпреки тежките загуби в Украйна, Русия можеше да заложи на повече бронирани машини", се казва в британския доклад.

Руските власти вероятно са искали да избегнат обвинения в страната, че са дали приоритет на парадите пред военните операции, казват анализатори.

В украински медии публикациите за доклада излязоха със заглавия от типа „Британското разузнаване се присмя на парада в Кремъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase