Снимка: БГНЕС

Тазгодишният парад по случай "Деня на победата" в Русия беше рекордно слабо представление, повлияно от бавната и трудна война в Украйна, споделя вестник "Илталехти".

Парадът започна според очакванията. Червеният площад беше изпълнен с руски войници в униформи, докато Путин изнасяше спорна реч за външната политика и ситуацията в областта на сигурността като цяло.

След кратката реч дойде ред на парада с военна техника. Обикновено в този момент Русия представя копието на въоръжените си сили, но тази година беше различно.

Миналата година парадът се проведе в намален формат, но тазгодишното представяне не беше направо "грандиозно". На Путин не му се наложи да казва на глас, че войната върви зле, защото ситуацията в цялата ѝ мизерия беше показана на площада, за да я види целият свят.

Парадите по традиция включват историческа техника и този започна с един от танковете Т-34/85 от Втората световна война, който навлезе на площада. Танкът беше последван от различни бронирани превозни средства.

След това на терена бяха видени малък брой ракетни превозни средства. Парадът завърши с три броя войскови транспортни средства Bumerang. Съобщава се, че те не са в серийно производство, но са във фаза на разработка.

Ъглите и кадрите варираха, но нищо не можеше да скрие факта, че парадът включваше едва 50 превозни средства и един танк, от Втората световна война.

В него не участваха съвременни бойни или щурмови танкове. Липсваха артилерия и ракетни установки. Всички прелитания на изтребители и хеликоптери бяха отменени. Обикновено парадите включват поне 200 единици техника, като дори миналогодишният редуциран парад включваше около 130 единици различни танкове и превозни средства.

Оскъдността на техниката предполага, че Русия се опасява, че Украйна ще нанесе удар по Москва, или пък техниката, която все още е в добро състояние, е ангажирана по бойните полета и за тренировъчни цели. Доверието в способността да се противодейства на всички заплахи не изглежда много високо.

Предположението беше, че ще бъде направен опит да се изтегли малко по-убедителна демонстрация на сила на площада за пропагандни цели. Вместо това Русия доброволно създаде впечатлението, че е унизена, уплашена и в беда.

Нещо, което не мислех, че някога ще напиша:

Финландия имаше пет пъти повече танкове в последния си парад по случай "Деня на независимостта", отколкото Русия в парада по случай "Деня на победата". Руската специална военна операция е наистина специална, не мога да споря с това“, заяви Емил Костахелми (специалист по комуникации, изследовател на военна история и експерт по разузнаване от открити източници), автор на публикацията за финландското издание, в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase