Снимка БГНЕС

Разрешаването на конфликта в Украйна е в геополитически план и всички въпроси трябва да се решават не с украинския лидер Зеленски, а с „неговите господари“ на Запад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от rtvi.com.

„Без решаването на основния геополитически проблем, който е желанието на Запада да запази хегемонията си и да диктува волята си на всички и всичко, не могат да бъдат решени никакви кризи в Украйна или в други части на света“, добави Лавров.

Той заяви, че в мирния план на Китай Украйна се споменава само в заглавието, докато всички останали 12 точки са посветени на глобални геополитически проблеми.

Руският външен министър нарече украинския лидер Володимир Зеленски „марионетка“.

Лавров посочи обаче, че Москва е готова да води диалог със Запада. Според него този разговор рано или късно ще се състои, предаде bTV.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че европейските страни не приемат сериозно китайския мирен план за Украйна и го нарече „набор от пожелания“.

По повод годишнината от началото на конфликта между Русия и Украйна, 24 февруари, Китай представи своите предложения за мирно уреждане. Сред тях са зачитане на суверенитета на всички държави, спазване на международното право и Устава на ООН, прекратяване на военните действия, избягване на ескалацията и подкрепа за движението на Русия и Украйна към диалог, противодействие на заплахата от ядрени оръжия и прекратяване на едностранните санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase