Снимка: БГНЕС

Взривно устройство предизвика днес дерайлиране и пожар в товарен влак в руската Брянска област, която граничи с Украйна. Жертви в пожара няма.

Беларуската железопътна компания обяви, че става дума за един от влаковете ѝ, потеглил от беларуския град Гомел с дестинация Брянск, предаде Франс прес.

Инцидентът стана в момент на опасения от саботажи и от атентати в Русия, пише БТА.

Същевременно електрически далекопровод беше повреден от взривно устройство в Ленинградска област, в северозападната част на Русия.

Тези инциденти станаха, след като вчера при украински удар бяха убити четирима души в село в Брянска област и два дни след атаки с дронове, предизвикали огромен пожар в нефтохранилище в Крим.

Днес Александър Богомаз, губернатор на Брянска област, заяви, че неидентифицирано взривно устройство се е задействало и е предизвикало дерайлиране на товарен влак.

В отделно изявление руската железопътна компания уточни, че инцидентът е станал в 10,17 ч. местно време между населените места Унеча и Расуха, на около 60 километра северно от границата с Украйна и че в този участък от линията движението е преустановено. Локомотивът и две цистерни са се подпалили след дерайлирането, пожарът е овладян следобед, поясниха железниците. Общо дерайлиралите вагони са били седем, като четири от тях са били с въглеводороди, а останалите със строителни материали.

Според беларуските железници взривното устройство е избухнало на 50 метра от влака. Кадри, разпространени от няколко медии, показаха горящия локомотив и подпалените няколко вагона, преобърнати настрани край релсите.

В Русия над 65 души, заподозрени за саботажи по железопътната мрежа, бяха арестувани от есента в двайсетина района на страната, съобщава руската опозиционна медия "Медиазона". Руските власти на няколко пъти съобщиха и за навлизане на украински въоръжени групи на територията й, по-специално в Брянска област. Но за първи път саботаж води до толкова зрелищно дерайлиране на влак.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко междувременно съобщи, че през нощта е бил повреден от взривно вещество електрически далекопровод, а в близост до друг далекопровод е намерено взривно устройство. Електроснабдяването не е нарушено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase