Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната територия в света, като надминава дори Афганистан и Сирия. Такива са изводите на международния мозъчен тръст Globsec, съобщи bTV като се позова на Би Би Си.

В публикуван доклад се описва „сложната, скъпоструваща и почти невъзможна“ задача за разчистване на територията на страната, пред която Украйна ще се изправи в края на войната.

Близо една трета от територията на страната (174 000 кв. км), която е била окупирана, е замърсена с мини и трябва да бъде внимателно проучена за боеприпаси и други взривни вещества, оставени там от руската армия. Това е площ, по-голяма от тази на Англия, Уелс и Северна Ирландия, взети заедно.

Авторите на доклада посочват, че голяма част от зоната, която се нуждае от разминиране, сега е практически невъзможно да бъде оценена или дори да се стигне до нея, тъй като военните действия продължават. Около 18% от територията на Украйна все още се контролира от окупационните сили.

Проблемът с изоставените мини съществува за Украйна още преди пълномащабната руска инвазия през февруари миналата година, тъй като военните действия се водят на нейна територия от 2014 г.

Авторите на доклада обаче пишат, че естеството на проблема с разминирането сега се различава от ситуацията преди февруари 2022 г.

Бойните действия са станали по-тежки и по-продължителни. Второ, използва се много по-широк спектър от оръжия и. Площта на потенциално заразената територия се е увеличила десетократно.

Отделно от това се отбелязва, че при отстъпление руснаците са „прочути с изобретателността си в оставянето на капани“.

Те се поставят покрай пътищата, както и върху животни и тела на загинали военнослужещи - така че оглеждането на тези тела или всяко друго движение в близост да задейства заложено там взривно устройство.

Понякога бомбите се поставят в серия от две или дори три. В такива случаи първата експлозия - обикновено с по-малка сила - има за цел да привлече вниманието и да събере възможно най-много хора наоколо, след което събралите се хора случайно детонират второто взривно устройство, обикновено със значително по-голяма смъртоносна сила.

Понастоящем разминирането се извършва с катастрофално бавни темпове, се казва в доклада. В районите на Донецка и Луганска област, контролирани от ВСУ между 2015 и 2021 г., са разминирани едва около 6% от потенциално минираната площ.

Сега темпът на разчистване е едва около 64 кв. км годишно, като по-голямата част от работата се извършва от специалните служби на министерствата на отбраната и на вътрешните работи на Украйна с подкрепата на международни неправителствени организации като HALO Trust.

Комбинираните международни неправителствени организации (HALO Trust, DDG и FSD) помагат в тази задача, но темповете им на работа са бавни и възлизат средно на 1,89 квадратни километра годишно, съобщават авторите на доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase