Снимка: БГНЕС

Проблясък в небето над украинската столица предизвика объркване и тревога, тъй като градските власти заявиха, че е причинен от спътник на НАСА, който навлиза в атмосферата, но американската космическа агенция отрече да е замесена, предаде АФП.

"Ярко сияние" е било наблюдавано над Киев около 22:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич), пише в Telegram ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко.

Според Попко е била задействана въздушна тревога, но "противовъздушната отбрана не е била задействана".

"По предварителна информация това явление е резултат от падане на космически спътник на НАСА на Земята", каза Попко.

Но говорител на НАСА отрече тази оценка пред АФП и заяви, че въпросният спътник "все още е в орбита".

Американската космическа агенция беше обявила тази седмица, че излезлият от употреба 300-килограмов космически апарат Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) ще навлезе отново в атмосферата.

"Това навлизане обаче все още не се е случило - RHESSI все още е в орбита. НАСА и Министерството на отбраната продължават да следят RHESSI. Нито един друг спътник на НАСА не е навлязъл отново в атмосферата по-рано днес", заяви говорител на НАСА.

Космическият апарат RHESSI, използван за наблюдение на слънчеви изригвания, е изведен в ниска околоземна орбита през 2002 г. и е изведен от експлоатация през 2018 г., заявиха от НАСА.

Украинските военновъздушни сили също заявиха, че проблясъкът е "свързан с падането на спътник/метеорит".

В понеделник НАСА заяви, че очаква по-голямата част от космическия апарат RHESSI да изгори при навлизането му в атмосферата.

"Но се очаква някои компоненти да оцелеят при влизането в атмосферата", заяви НАСА и добави, че рискът от увреждане на когото и да било на Земята е нисък - приблизително едно на 2467. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase