Снимка: БГНЕС

Рязко се е увеличил броят на руснаците, които са подали молби за убежище в Германия. За първите три месеца на тази година са подадени 2381 молби, докато за цялата 2022 година молбите са били общо 2851. Това става ясно от данни на Федералното бюро по миграция.

В същото време делът на мъжете, търсещи убежище от Русия, се е увеличил: през 2022 г. те са били 59%, а през януари-март 2023 г. - 64%, се посочва в данните. Това увеличение се обяснява с мобилизацията в Руската федерация, която беше обявена през септември миналата година във връзка с продължаващата война в Украйна.

Регистрирано е значително увеличение на броя на молбите за убежище от руснаци във възрастовата група между 19 и 30 години.

В общата статистика за броя на подадените молби за убежище в Германия за 2022 г. руснаците са на седмо място след гражданите на Сирия, Афганистан, Турция, Иран, Ирак и Грузия.

Руските дезертьори също могат да кандидатстват за убежище в Германия, посочва представител на Федералната служба по миграцията. По правило те получават международна закрила, пише DW.

Все още обаче не е изчислено колко молби за убежище е получила Германия от руски граждани, които са отказали военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase