Снимка: Facebook

Семейството на Евън Гершкович, американският журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, е получило писмо от него, в което той казва, че не "губи надежда" и шеговито сравнява готвенето на майка си със затворническата храна, която му сервират.

31-годишният Гершкович, първият западен журналист, задържан от Русия и обвинен в шпионаж след Студената война, е държан в скандалния затвор Лефортово, откакто беше арестуван по време на назначение за The Wall Street Journal в Екатеринбург в края на миналия месец.

В писмо от две страници, написано на ръка, той се опита да повдигне духа на семейството си, като ги уверява, че се справя. "Аз чета. спортувам. И се опитвам да пиша. Може би най-накрая ще напиша нещо добро", пише той на руски.

"Мамо, ти за съжаление, за добро или лошо, ме подготви добре за храната в затвора. Сутрин за закуска ни дават топла пшенична сметана, овесени ядки или пшенична каша. Спомням си детството", допълва той.

Wall Street Journal и семейството на Гершкович категорично отхвърлиха обвиненията в шпионаж. Във вторник президентът Байдън нарече лишаването от свобода "напълно незаконно" и каза, че работи със семейство Гершкович, за да осигури освобождаването му.

Семейството получи лично телефонно обаждане от Байдън, който каза, че "много съжалява" и описа обвиненията като "напълно абсурдни".

В писмото си Гершкович подписва: "Скоро ще се срещнем".

Родителите му емигрират в САЩ от Съветския съюз и се запознават, докато работят като компютърни програмисти в Ню Йорк. Той и сестра му Даниел редовно били отвеждани в руския анклав в Ню Йорк, Брайтън Бийч, за да поддържат връзки с родината на родителите си.

В първото интервю на двамата 59-годишният Михаил, бащата на Гершкович, казва, че е подкрепил завръщането на сина си в Москва, за да докладва за нахлуването в Украйна. "Разбира се, това прави нещата по-трудни за мен сега", казва той пред The Times. "Чувствам, че съм се провалил по някакъв начин като баща."

Говорейки пред The ​​Wall Street Journal, той каза, че синът му, който преди това е работил за англоезичния Moscow Times и за Agence France-Presse, е бил "много, много любопитен от малък. Той обичаше да се забавлява. Винаги имаше въпроси. Имаше въпроси за всичко. Той има тази нужда, това желание да открие смисъла."

Родителите му са насърчили интереса на Гершкович към Русия. Синът им се премести в Лондон в началото на миналата година, но пътува до Русия, за да докладва, когато избухна войната.

Майка му Ела Милман, казва: "Видяхме Русия през неговите очи. Всичко беше вълнуващо и всичко беше красиво."

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Гершкович беше един от малкото западни журналисти, акредитирани от руското външно министерство, които останаха да работят в страната.

"Знам, че чувстваше, че е негов дълг да докладва. Той обичаше руския народ и все още го прави", добавя майка му.

Тя също така описва загрижеността си за неговото положение, но добавя: "Това е едно от американските качества, които усвоихме – бъдете оптимисти, вярвайте в щастливия край, това е мястото, където се намираме в момента.

"Но аз не съм глупава, разбирам за какво става въпрос", добавя тя.

Русия отказа да позволи на Гершкович да се срещне със служители от американското посолство в Москва. Той има достъп само до руските си адвокати. Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, каза, че Москва трябва да предостави достъп "веднага".

В съвместно изявление Ема Тъкър, главен редактор на The Wall Street Journal, и Алмар Латур, главен изпълнителен директор на Dow Jones & Co, която издава вестника, казаха: "Гершкович е изтъкнат журналист и неговият арест е атака срещу свободната преса и трябва да предизвика гняв във всички свободни хора и правителства по света."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase