Снимка: БГНЕС

Властите в Курс решиха да се откажат от празненствата по случай Деня на победата на 9 май тази година. Това съобщи в телеграм канала си областният управител Роман Старовойт след среща с местни ветерани.

"Безопасността на сънародниците е приоритет, затова беше решено да се откажем от провеждането на парада на 9 май. Бих искал да отбележа, че активистите на ветераните много подкрепиха това решение", пише той.

На 10 април Старовойт обяви, че Курск няма да проведе парад на 9 май тази година поради съображения за сигурност. Това стана след като регионалният оперативен щаб, който реши да засили антитерористичните мерки за сигурност миналата седмица, съобщи "Курские известия". В момента областта е с жълта (висока) степен на терористична опасност. Междувременно форматът на кампанията "Безсмъртният полк" все още не е определен.

Парадът по случай Деня на победата беше отменен и в Белгородска област. Областният управител Вячеслав Гладков обясни това с нежеланието си да "провокира врага с голямо струпване на техника и войници в центъра на Белгород.

Другите гранични региони не обявиха планове за отмяна на парада или салюта.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че това е прерогатив на местните власти. Решенията за отмяна или провеждане на военни паради на 9 май се вземат от регионалните власти въз основа на текущата ситуация, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase