Снимка: YouTube
fallback

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 1 година

В момента Русия произвежда в пъти повече амуниции от всички натовски страни взети заедно. Докато натовските запаси вкл. американските са на изчерпване. Програмите за превъоръжаване ще дадат резултат чак след години евентуално. Защото каква тежка промишленост ще се развива без руски суровини и енергия? Как мислите ще свърши тази война? Защо изобщо трябва да ескалира? Или май лудия, докато не си намери белята, няма да миряса?

206

Анонимен

преди 1 година

Вижда се, руските войници нямат боен дух, защото ясно съзнават, тази война не е тяхна и не искат да воюват. Шайката от кремл зорлем трепе хората!

205

Анонимен

преди 1 година

Украинският лидер и най-близките му съюзници имат големи суми пари в сметки в Кипър, имат и недвижими имоти в западни страни. Сигурен съм, че след като конфликтът приключи, той ще избяга, преди да успеят да го хванат. Много е възможно той да избяга в Америка, каза Макгрегър в интервю с американския журналист Стивън Гарднър.

fallback